Бивш заместник-министър получи условна присъда за катастрофа с две жертви

Красимир Катев, снимка БГНЕС

Бившият заместник-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев е окончателно осъден на три години условно за катастрофа с две жертви, станала преди близо 8 години.

Долните инстанции дадоха на Катев ефективна присъда, но Върховният касационен съд я e намалил до условна. Информацията за присъдата бе разпространена от прокуратурата. Красимир Катев е лишен от право да управлява автомобил за 6 години.

Трагичният инцидент се случи край Балчик през 2012 година. Разследването е установило, че Катев е навлязал в насрещното движение при завой на кръстовището за кариера "Момчил" в посока Балчик.

Стигнало се е до почти челен удар с друг автомобил, чийто шофьор е загинал на място. По-късно починал и неговият спътник. Двамата мъже от другата кола са били без предпазни колани, а загиналият водач не е имал книжка. Разследването обаче е показало, че той няма вина за катастрофата.

На първа инстанция Окръжният съд в Добрич даде ефективна присъда на Катев - 4 години затвор. Втората инстанция обаче я намали на 3 години и половина, но тя остана ефективна.

След катастрофата Катев е помагал само на своите близки в своя автомобил. Шофьорът на другата кола е починал на място, но неговият спътник е бил още жив.

"Подсъдимият не е проявил никакъв интерес към състоянието на другите пострадали, като реално е имал такава възможност, след като е оказал помощ на своите роднини, тъй като не е получил травми, бил е в добро състояние, за което твърди в своите обяснения. Дори в един последващ момент, в който е научил от пристигналите на място служители на полицията, че има други пострадали, не е направил опит както да се приближи до тях, както и да се осведоми за тяхното състояние", пишеше в решението на Варненския апелативен съд.

Делото се води четири години до присъда на първа инстанция. После още три години се води на втора, защото ВКС веднъж отмени присъдата на Варненския апелативен съд.

Какво пише в окончателното решение на върховния съд не ясно, защото то не е качено на сайта на институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България