Бивши спортисти и висш служител в БОК оглавиха тотализатора

Държавата ще поиска 18% от приходите от тотото да отиват само за спорт

Бивши спортисти и висш служител в БОК оглавиха тотализатора

Българският спортен тотализатор (БСТ) е с ново ръководство, което в понеделник бе представено от министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева. В него влизат бивши спортисти, функционер на висока позиция в Българския олимпийски комитет, финансист и икономист.

Председател УС на държавния тотализатор е двукратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Нораир Нурикян. Дългогодишният генерален секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Иванов е изпълнителен директор, а останалите членове на УС са Здравка Йорданова – олимпийска шампионка по гребане, Деница Узунова, икономист и специалист по управление на човешките ресурси, и Бойко Бойчев – финансист.

Обмисля се да се увеличи делът от приходите на БСТ, които да отиват за държавата, съобщи министър Георгиева. В момента половината от приходите от залози се разпределят като печалби между участниците. От останалата половина 18% са за издръжка и развитие на тотализатора, 17% - за държавата и 15% данък печалба. Предложението е процентите да за държавата и за тотализатора да се разменят и така за БСТ да останат 17%, а за държавата - 18%.

Ще бъде предложено и всички непотърсени печалби изцяло да бъдат прибирани от държавата и да бъдат насочени за развитието на физическото възпитание и масовия спорт. Това ще стане след пълна ревизия на тотализатора, за да се установи финансовото му състояние.

В момента 50% от непотърсените в установения срок печалби се дават на държавата, а останалите са за развитие на тотализатора.

Споделяне

Още от Спорт