Бившият лидер на СДС Пламен Юруков влезе в листите на ДП на Александър Праматарски

Александър Праматарски и Пламен Юруков.

Бившият лидер на СДС Пламен Юруков, който бе изключен от партията, след като през 2009 г. спретна незапомнен политически комплот, а впоследствие учреди собствена партия – "ВОТ – Консерватори", се появи в кандидат-депутатските листи на Демократическата партия на Александър Праматарски. На Юруков е поверено челното място в листата в Русе, а трети е зам.-председателят на ВОТ Николай Димитров, показа проверка на Mediapool.

 

Обединението между формацията на Юруков и Демократическата партия, известна най-вече покрай корупционни скандали в Столична община, не е обявявано официално. Той каза пред Mediapool, че такова наистина има, но не е подписвана коалиционна формула.

 

Обяснението на Юруков защо не се явява на изборите със собствената си партия започна от законодателството в Австралия и стигна до противопоставянето на авторитаризма и твърдението, че отдавна няма конфликт ляво-дясно в България.

 

Пред Mediapool Юруков разясни, че не е регистрирал "ВОТ-Консерватори" за предсрочния вот заради Изборния кодекс. "В Австралия, за да се явиш на избори, трябва да имаш партия, в която да членуват 500 души. В България, за да се явиш на избори са необходими 7000 подписа и 7000 лева", заяви бившият председател на СДС. По думите му той е предпочел да сключи "политическо споразумение" с Демократическата партия, пред това и двете формации да събират подписи и да регистрират коалиция в ЦИК.

 

"ВОТ-Консерватори има няколко водачески места в листите на ДП", обясни още Юруков. По думите му негови хора ще бъдат начело на кандидат-депутатите в Благоевград, Кюстендил и Смолян.

 

Юруков не уточни категорично дали новият му съвместен проект с Алаксандър Праматарски ще бъде опозиция на ГЕРБ и Бойко Борисов. "Това е много глупав въпрос", заяви изключеният от СДС бивш негов лидер. "Противопоставянето в България ляво-дясно е фалшиво. Единственото истинско противопоставяне е демокрация – авторитаризъм и него го има отдавна. Авторитарни бяха още Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски". На последващ въпрос дали все пак Бойко Борисов е авторитарен, Юруков отговори: "Да, и той е един от тях".

 

"И при комунизма, и сега, за да станеш някакъв трябва да си член на управляващата партия", продължи разсъжденията си Юруков.

 

Той председателстваше СДС от средата на 2007 г. до края на 2008 г. Веднага след избирането му за лидер на синята партия в публичното пространство се появиха публикации, че в новото ръководство се е озовал човек, който сътрудничел на новите спецслужби с псевдоним "Сотир". Юруков, който е почетен консул на Казахстан в България, категорично отрече да е агент.

 

Политическите му позиции се разклатиха силно през есента на 2008 г., поради съмнения около бизнеса му, обвинения в корупция, заиграване с ДПС и твърдения на НАП, че е излъгал в данъчната си декларация.

Впоследствие изключения към настоящия момент от СДС негов бивш лидер Мартин Димитров спечели председателския пост в съюза на вътрешнопартийни избори, а Пламен Юруков предизвика серия от скандали в партията, целящи да не се регистрира бившата Синя коалиция.

През май 2009 г. той бе изключен от СДС с почти единодушно решение на Националния съвет поради опита за вътрешнопартиен преврат точно преди парламентарните избори.

Тогава Юруков и бившият му заместник Пламен Радонов спретнаха незапомнен политически скандал, който прерасна и в съдебен, след като създадоха маса процедурни пречки пред регистрацията на Синята коалиция в ЦИК, което едва не попречи на бившата му партия да се яви на изборите.

Споделяне

Още от Избори 2013