19-ти ден ДАНСwithme

С дъжд от стотинки протестиращи поискаха КТБ да върне държавните пари

След петия ден "на кафе" демонстрантите планират целодневна окупация на парламента

С дъжд от жълти стотинки и призиви към Корпоративна търговска банка да върне държавните пари около 60-70 протестиращи посрещнаха напускащите церемонията "Банка на годината", която се състоя в софийския хотел "Шератон" във вторник вечерта.

За 19-и път недоволни от правителството на Пламен Орешарски се събраха на демонстрация пред намиращата се наблизо сграда на Министерския съвет. Сред присъстващите на церемонията бе и бизнесменът Наколай Банев, който бе изведен от охрната си през страничен вход, за да избегне залпа от дребни монети.

От полицията обявиха, че пред "Дондуков" 1 са се събрали около 6500 души, въпреки че видимо множеството наброяваше традиционните над 10 000 проетстиращи.

Движението пред Министерския съвет бе блокирано, а оправилото се по-късно множество към парламента и Орлов мост блокира и там движението на автомобили между 20 часа и 22.30 часа. Сред издигнатите лозунги имаше призиви към Пламен Орешарски да се оттегли от премиерския пост и да се отиде на предсрочни избори. Имаше и призиви за напълно мажоритарни избори.

Тази вечер част от протестиращите започнаха да събират подписка за внасяне на сигнал до главния прокурор и до Софийската градска прокуратура. В сигнала се посочва, че Волен Сидеров е извършил престъпление от общ характер с публичните си изяви, заради което може да носи наказателна отговорност.

Часове по-рано сутринта за пети път няколкостотин протестиращи се събраха ”на кафе” пред парламента, въпреки че Народното събрание (НС) нямаше редовно заседание.

С освирквания и викове ”Оставка” демонстрантите отново поискаха кабинетът на Пламен Орешарски да се оттегли. Стана ясно, че сред хората, както и в социалната мрежа Фейсбук, се разпространява идеята в сряда да бъде организирана целодневна окупация на парламента.

За целта във Фейсбук вече се появиха призиви част от хората да се събират и откъм храм-паметника "Св. Александър Невски", където полицейската охрана е по-рехава.

Сред протестиращите отново бе забелязан младият мъж, който в края на миналата седмица замери с бурканче с черен хайвер фасадата на НС. Той активно дава интервюта пред телевизионните камери, като във вторник проведе първия си "урок" от бутафорното училище по демокрация "Калинка".

Става въпрос за Александър Димитров, бивш активист на РЗС и неуспешен кандидат-депутат от ВМРО на последните избори. Димитров е женен за София Владимирова, член на СЕМ от квотата на ГЕРБ. Той обаче не афишира по никакъв начин партийните си пристрастия и се представя единствено като протестиращ пред медиите.

Група демонстранти се появиха и пред дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя, които го призоваха да отиде на работа в парламента. Групата на ГЕРБ отказва да посещава заседанията на депутатите от средата на юни, когато за шеф на ДАНС злополучно бе избран медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Над 60 българи протестираха и пред сградата на ООН в Ню Йорк, като обявиха, че целта им е била да привлекат вниманието на международните служители и гражданите на Ню Йорк към случващото се в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?