Бившият шеф на КФН Мавродиев съветва премиера "като професионалист и експерт"

Бившият шеф на КФН Мавродиев съветва премиера "като професионалист и експерт"

Бившият шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев съветва премиера Бойко Борисов на срещата с крупни китайски инвеститори в Бургас. Това се разбра от публикуваните от правителствената информационна служба снимки. От пресцентъра на Министерския съвет обаче не можаха да отговорят на въпрос на Mediapool в качеството си на какъв присъства Мавродиев на срещата.

"Поканен бях на срещата като професионалист и експерт, на базата на големия ми опит, който имам в областта на финансовите пазари", каза Мавродиев пред Mediapool.

Той уточни, че не заема никакъв пост в правителството и не е назначен за съветник на премиера. От разговора с него стана ясно, че към този момент не му е предлагано и да заеме някакъв пост.

Бившият депутат и зам.-председател на ГЕРБ Стоян Мавродиев беше назначен за шеф на КФН по време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Въпреки всички конфликти и скандали, разразили във финансовия регулатор под ръководството на Мавродиев, ГЕРБ отказа да го отстрани предсрочно и дори го остави да просрочи мандата си, преди да се стигне до избора на ново ръководство в средата на 2016 г.

Критиките към бившия шеф на КФН бяха от най-различен характер, като най-съществените дойдоха от Европейската комисия, която в миналогодишния си доклад с препоръки относно "Националната програма за реформи на България" посочи, че "неразумни бизнес практики във финансовия сектор, съчетани с неефективен надзор" са създали среда за натрупване на сериозни макроикономически дисбаланси. Препоръките на ЕК от 2015 г. (след фалита на КТБ) за "заздравяване на финансовия надзор чрез структурни и кадрови промени" бяха изпълнени само по отношение на БНБ, след като депутатите избраха нов управител, но не и по отношение на КФН.

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – като се започне от начина, по който бе издигнат за председател на КФН, през появата на името му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН след сблъсък с бившия финансов министър Симеон Дянков.

Бившият шеф на КФН бе критикуван и за едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и обезкръвяване на финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес