БНБ решава да оглави ли Мавродиев държавната ББР

Пет партии призоваха Борисов да спре скандалното назначение, което може да взриви банката

БНБ решава да оглави ли Мавродиев държавната ББР

Очаква се Българската народна банка (БНБ) скоро да реши дали бившият шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев ще получи разрешение да заеме ръководен пост в държавната Българска банка за развитие (ББР). Срещу това се обявиха партиите "Да, България", ДСБ, "Зелените", БЗНС и "ДЕОС", които призоваха премиера да спре скандалното назначение, определено от тях като "поредния арогантен и безотговорен акт на министъра на икономиката Караниколов, както и на цялото правителство".

Миналата седмица стана ясно, че документите на Мавродиев вече са внесени в централната банка за одобрение.

По закон всеки член на управата на банкова институция трябва да получи разрешение от БНБ, за да може да заеме съответната длъжност. Критериите са формални – кандидатът да не е осъждан за умишлено престъпление, да не е бил шеф на фалирало дружество или банка през последните две години и т. н. Има и изисквания за професионален опит, на които Мавродиев отговаря.

Ако биографията на кандидата отговаря на формалните критерии, БНБ не може да откаже одобрението. В случая то трябва да бъде издадено от подуправителя, ръководещ "Банков надзор“ - Димитър Костов, като той трябва да вземе решение в 30-дневен срок от подаването на документите.

Дори БНБ да одобри Мавродиев за шеф на държавната банка, ключовото решение дали той ще я оглави трябва да се вземе от надзорния съвет, който се председателства от Атанас Кацарчев и е с участието на двама зам.-министри – на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Лъчезар Борисов.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов прехвърли ББР като "горещ картоф“ на колегата си Емил Караниколов, като неофициално се говори, че причината е именно натискът от "Обединени патриоти“ за назначаването на Стоян Мавродиев за шеф на банката.

По неофициална информация на Mediapool Караниколов все още не бил взел окончателно решение по въпроса, но смяната на сегашните трима директори нямало да стане преди да е готов обявеният от министъра одит за дейността на ББР. Оказало се, че инспекторатът на икономическото ведомство нямал капацитета за финансова проверка на банковата институция и затова ще се търси външен консултант. Очакванията са одитът да е готов през октомври и чак след това да се предприемат действия по смяна на ръководството.

Сега банката се управлява от Ангел Геков, Билян Балев и Илия Кирчев, а според внесените в БНБ документи се искат разрешения за нови трима шефове – Стоян Мавродиев, един от най-доверените хора на Мавродиев - Румен Митров, и сегашния шеф на корпоративното банкиране в ББР Николай Димитров.

Бившият депутат и зам.-председател на ГЕРБ Стоян Мавродиев беше назначен за шеф на КФН по време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Въпреки всички конфликти и скандали, разразили във финансовия регулатор под ръководството на Мавродиев, ГЕРБ отказа да го отстрани предсрочно и той довърши мандата си, преди да се стигне до избора на ново ръководство в средата на 2016 г.

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – като се започне от начина, по който бе издигнат за председател на КФН, през появата на името му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН след сблъсък с бившия финансов министър Симеон Дянков.

Бившият шеф на КФН бе критикуван и за едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и обезкръвяване на финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

В средата на август тази година Мавродиев бе заснет като участник в официална среща на премиера Бойко Борисов с крупни китайски инвеститори в Бургас. Самият той обясни, че е участвал в сбирката като "професионалист и експерт" и отричаше за евентуално назначение в ББР.

Около самата държавна банка обаче също се вихрят скандали. Те са свързани основно с отпускането на големи заеми за едрия бизнес на предприемачи, близки до властта. Оказа се, че през годините кредити от трезора са получавали фирми, свързвани с Делян Пеевски, Георги Гергов и др.

В края на 2016 г. например бяха одобрени два кредита в размер на 62 млн. лв. на бизнесмена политик Георги Гергов чрез "Международен панаир Пловдив". Заради сделката с панаира неправителственият Антикорупционен фонд подаде сигнал до Главната прокуратура. Финансирани са и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв).

От годишния финансов отчет на банката за 2016 г. пък излезе тревожната статистика, че ББР, чийто основен фокус би трябвало да са малките и средните предприятия, кредитира всъщност едрия бизнес. Според отчета за 2016 г. 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 г. са в размер на 708.8 млн. лв. при общо предоставени кредити и аванси в размер на 731 млн. лв.

Впоследствие Емил Караниколов коментира, че действително първоначалната цел на ББР да подкрепя малките и стартиращите фирми не е постигната и той ще работи именно за тази цел.

Петте партии, обявили се срещу назначаването му за един от шефовете на КТБ, посочват, че Мавродиев доказано се е провалил като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да предотврати престъпната схема КТБ, но в резултат на благоволението на КФН към банката и свързани с нея лица, обществото загуби над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица.

"Мавродиев е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки, което очевидно е важен елемент от неговия професионализъм да стане и директор на държавна банка с 2.2 млрд. лв. активи – подкрепен от правителството", пишат в призива си партиите.

Според тях Министерският съвет незабавно да упражни правомощията си за опазване на парите на данъкоплатците, които финансират ББР, и да промени решението за назначаване на Стоян Мавродиев и неговия приближен Румен Митров за изпълнителни директори на банката.

"Призоваваме премиера незабавно да поиска оставката на министър Караниколов заради неадекватния му контрол като отговорен министър, върху дейността на надзорния съвет на ББР, избрал Мавродиев и Митров за изпълнителни директори, както и заради действията му около затваряне на заводите "Дунарит“ и "Емко“, чиито работници протестират пред парламента. Министър Караниколов еднолично похарчи 100 млн. лв. от бюджета, за да изкупува дългове на частното предприятие "Дунарит“, свързано с КТБ, Цветан Василев и апетитите на Пеевски, и тези средства стигнаха накрая в неясни банкови сметки – няма никакво оправдание за това източване на обществени средства. Не на последно място, зависимостта на Караниколов от тандема Пеевски-Василев се прояви докато беше изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и одобри редица скандални сделки в тяхна полза, като Булгартабак и Дипломатически клуб "Бояна“, пише още в призива.

Според петте извънпарламентарни партии БНБ не трябва да одобрява предложените му нови директори на ББР.

Те смятат, че ако държавните институции се съгласят с назначението, това ще е знак за "тотален политически натиск и твърд корупционен консенсус (резултат от съглашателството между ГЕРБ, ДПС и Атака) да бъде направен подарък на Мавродиев и неговите покровители, които явно имат нужда от свежо финансиране след фалита на КТБ".

"Този избор, ако стане факт, може да доведе до сериозни проблеми в управлението и финансовата стабилност на банка с над 2 млрд. лв. активи и преки щети за финансовата система и всички данъкоплатци. Правителството и управителите на БНБ трябва да са научили уроците от провала КТБ и нуждата банките да се управляват по прозрачен начин от хора с морал, адекватен опит и професионализъм", посочват още "Да, България", ДСБ, БЗНС, "ДЕОС" и "Зелените".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?