Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнес климатът се влошава през юли заради политическата нестабилност

0 коментара

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на финансиране са основните причини за влошаване на бизнес климата в страната през юли, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

 

Отчетеният спад е 3.2 пункта спрямо юни, когато също беше регистриран спад от 1 пункт спрямо предходния месец, на фона на покачване през май и достигане на дългосрочната средна стойност за последните пет години.

 

Стопанската конюнктура в страната през юли се влошава във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, като най-голям е спадът при търговията на дребно с 6.2 пункта.

Очакванията на мениджърите не са оптимистични, поне докато не се постигне политическа стабилност. Задържане на цените без промяна през следващите три месеца, прогнозират още управителите на компаниите.

 

В средата на юни рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" намали кредитния рейтинг на България с една стъпка до ВВВ- заради политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица.

 

Друга водеща агенция "Фитч" в началото на юли потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, но на най-ниското инвестиционно ниво ВВВ-. Събитията в банковия сектор не са от системен характер и не застрашават валутния борд, смятят анализатори от "Фитч".

 

Промишленост

 

В промишлеността спадът на бизнес климата с 2.1 пункта през юли спрямо предходния месец се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. По отношение на персонала са регистрирани известни очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

 

Средното натоварване на мощностите през юли достига 74.2%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но този излишък е намалял през последните три месеца

 

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца

 

Строителство

 

В строителството се отчита спад с 3 пункта в нагласите поради по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Производственият график е осигурен с договори за близо пет месеца, като се регистрира понижение от 0.4 месеца спрямо оценката през април. Очакванията на строителите за нови поръчки през следващите шест месеца също са по-неблагоприятни.

 

Сградното строителство показа признаци на известно съживяване през май, като общата строителна продукция продължава да се крепи на инфраструктурното строителство.

 

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на строителните предприятия, като последната анкета отчита засилване на неблагоприятното ѝ влияние. Конкуренцията в бранша и финансовите проблеми са другите фактори, посочени от предприемачите, които влошават бизнес климата в строителството.

 

По отношение на продажните цени по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

 

Търговия на дребно

 

В търговията на дребно е регистраран най-големия спад на бизнес климата през юли от 6 пункта. Влошаването на индикатора се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с юни.

 

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене

остават основните пречки за развитието на дейността в отрасъла, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на първите два фактора. Очакванията на търговците са за запазване на цените на тяхното равнище през следващите три месеца

 

Оборотът в търговията на дребно остана почти без промяна през май. На годишна база индексът на НСИ нарасна с 1.3%, като двуцифрен ръст имаше при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

 

Усуги

 

При услугите бизнес климатът се влошава с 2.8 пункта поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към "запазване на същото". По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

 

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

 

Бел.ред. Показателят "бизнес климат" е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.