Бледа светлина в тунела на съдебната реформа

Цачева иска отмяна на скандална поправка в съдебния закон, а ВСС ще премахва "вечните началници" в съда

Бледа светлина в тунела на съдебната реформа

Правосъдният министър Цецка Цачева се обяви за отмяна на спорен текст в Закона за съдебна власт, който създаваше възможност за безогледно отстраняване на неудобни съдии. Нейната реакция е по повод становището на Венецианската комисия за хода на съдебната реформа у нас, в което обаче се предлагат и други препоръки, засягащи властта на главния прокурор, към които Цачева не взима отношение.

Във вторник дойде и още една промяна – този път от Съдийската колегия в новия Висш съдебен съвет (ВСС), която реши, че шефовете на съдилищата нямат право на повече от два поредни мандата на ръководна позиция, без значение дали става дума за същия съд или няколко друг.

Край на възпроизводството на "вечни началници"

Дебатът бе провокиран от кандидатурата на Сунай Осман за председател на районния съд в Златоград. Съдия Осман вече бе изкарал два шефски мандата в Ардино и искаше да продължи кариерата си на ръководна позиция в най-близкото възможно населено място със съд. Изненадващо обаче Съдийската колегия го отряза и така обърна дългогодишната практика на съвета в това отношение.

Заради нарояването на т.нар. съдебна номенклатура, през 2004 г. в конституцията бе записано, че шефовете в съдебна система се назначават за срок от пет години с право на повторно назначаване. Досега ВСС тълкуваше превратно тази разпоредба. Кадровиците приемаха, че мандатите са ограничени до два само в рамките на един и същи съд. Ако някой изкара два мандата като шеф, примерно на Окръжен съд – Варна, то той после може веднага да оглави за трети път и четвърти път, друго съдилище - Апелативен съд – Варна. Така в системата продължи да възпроизвежда т.нар. "вечни началници".

Емблематичен пример за тази практика е съдия Цветанчо Трифонов, който буквално през цялата си кариера е бил само началник. Той започва ударно кариерата си и почти от стажант в съда в Кнежа, е избран за него шеф. На този пост се задържа цели 19 години. После става шеф на съда в Козлодуй, а предишният ВСС го избра за втори шефски мандат там. Така Трифонов ще навърти 29 години началнически стаж в система и ще се пенсионира, без да е бил редови магистрат.

Друг пример е съдия Ванухи Аракелян, която стана председател на Окръжен съд – Варна през 2004 г. и от тогава досега досега е само шеф. Понастоящем е началник на апелативния съд в града.

Поради тази практика Комисията за атестирането и конкурсите на ВСС прие за първи път, че конституцията не позволява три поредни председателски мандата. Въпреки протестите на шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, ВСС реши с 8 на 5 гласа, че съдия Сунай Осман няма как да оглави съда в Златоград.

Гаранции за независимост

Междувременно правосъдният министър изпрати писмо до парламента с искане за отмяна на последната поправка в съдебния закон, прокарана от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Тя дава възможност на главния прокурор да иска отстраняване на магистрат при всяко повдигнато му обвинение за всяко умишлено престъпление от общ характер. Законът е написан така, че ВСС на практика не може да откаже искането на главния прокурор, което дава огромна власт в ръцете на един човек. Преди въвеждането на промяната магистратите се отстраняваха само ако са обвинени за престъпление, свързано с работата им.

Ревизията на закона създаде основателни притеснения, че магистратите могат да бъдат подлагани на сериозен натиск от прокуратурата, която би могла да повдига обвинение и да отстрани всеки неудобен съдия или прокурор.

В последната си позиция по българската съдебна реформа Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) обяви, че тази промяна в закона води до зависимост на съдиите от прокуратурата и е "много опасна".

Според Венецианската комисия, в българската система "повдигането на обвинения" срещу лице често съответства на ранна фаза на досъдебното разследване. Чл. 230 въвежда задължение на Съдийската колегия на ВСС да отстранява съдията, в случай че обвинението е повдигнато от прокурор. Следователно прокурорите непряко получават правомощието да предприемат отстраняване на съдии за потенциално дълъг период от време въз основа на (сравнително) малко доказателства. Това може да бъде много опасно за независимостта на съдиите, се казва още в становището.

По този повод Цецка Цачева изпрати писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на правната комисия Данаил Кирилов с предложение за редакция на законовия текст.

Цачева смята, че законът трябва да се промени и ВСС да има право на преценка дали да изпълни искането за отстраняване на магистрата. Преди това Министерството на правосъдието нямаше позиция по законодателната промяна. Не е ясно защо министерството не инициира необходимите поправки, а Цачева пише писма.

Венецианската комисия има и други ключови искания към българските власти, но Цачева не взема отношение по тях, защото засягат правомощията на главния прокурор. Едното предложение на комисията е обвинител №1 да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища. Второто е да се създаде независима институция, която да може да разследва главния прокурор.

Венецианската комисия е помощен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в областта на конституционното право. Българските власти неотменно се допитват до нея по спорни въпроси, но всеки път възприемат препоръките избирателно, както стана преди две години с последните промени в конституцията.

Споделяне

Още от България