Експресно

Близки до ГЕРБ фирми получават 5 млн. лв. за входния булевард на Варна

Държавните пари отиват за ремонта на 5 км от бул.”Владислав Варненчик”

Близки до ГЕРБ фирми получават 5 млн. лв. за входния булевард на Варна

Фирми, свързани с ГЕРБ, получават експресно 5 млн. лв. за ремонт на 5 км от входния булевард на Варна “Владислав Варненчик”. Решението за отпускането на средствата беше взето от правителството в оставка в петък вечерта “неприсъствено“, а в понеделник министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова отиде на място, за да види как вървят нещата.

Тя дори смъмрила общината, че не започват с ремонта още днес."Колегите от агенция “Пътна инфраструктира” работиха през уикенда, за да изследват досегашната настилка и да ви приготвят нужния анализ, времето е чудесно за ремонт, а вие чак в петък", скара се министър Павлова на зам.-кмета по инфраструктурата на Варна Богдан Караденчев, предаде сайта varnautre.bg. Караденчев ѝ отговорил: "Ами може и да ви изненадаме".

“При последното си посещение във Варна премиерът Бойко Борисов обеща правителството да осигури 5 млн. лв. на общината за ремонт и рехабилитация на основния входен булевард "Владислав Варненчик" на града. Днес искам да ви кажа, че това обещание е изпълнено и от миналата седмица сме изпратили техника и експерти от пътната лаборатория към АПИ в града. Те имаха за задача да обследват и анализират качеството на пътната основа и на асфалтовата настилка”, каза още Лиляна Павлова, цитирана от подопечното си министерство.

От там уточниха, че средствата са целева субсидия за община Варна от държавния бюджет. Парите ще си ги поделят фирмите, които са спечелили обществената поръчка за поддържане на пътната настилка на варненските улици, обясниха още от ведомството.

Компаниите

“Хидрострой” и “Инжстройинженеринг” трябва да направят ремонта на булеварда до началото на летния туристически сезон през юни. Зад “Хидрострой” стои бившият шеф на пътната агенция по времето на управлението на НДСВ Велико Желев. След като ГЕРБ дойдоха на власт той назначи за изпълнителен директор на компанията общинския съветник от управляващата партия Николай Пашов.

“Инжстройинженеринг” е собственост на Пламен Стилянов и Ангел Дерменджиев, които държат една част от пътните поръчки в областта и чрез друга своя фирма изградиха варненския завод за отпадъци. Компанията спонсорира футболния тим Спартак-Варна и искаше редица атрактивни имоти от общината.

Двете фирми спечелиха търга на община Варна за пътното поддържане и текущия ремонт на районите “Одесос” и “Младост” през 2012 г. Търгът беше за 60 млн. лв., като улиците в двата района ще се поддържат от фирмите до 31 март 2016 г.

Ремонтът

Реконструкцията на булевард “Владислав Варненчик” ще обхване участъка от Катедралата до началото на магистралата. Ще бъдат ремонтирани общо 2.5 километра в двете посоки, пише varnautre.bg. Според Министерството на регионалното развитие ремонтът ще обхване 5-километров участък.

За последно булевардът е бил основно ремонтиран през 2005 г., информират от ведомството.

Направените изследвания със специалната техника на пътната агенция са показали, че основата на булеварда е много добра с малки изключения. Положеният върху основата асфлат обаче е от най-евтиния, без защита срещу високите температури и непригоден за такова голямо натоварване. Това е довело до коловозите по целия булевард, посочи министър Павлова. Тя допълни, че сега по “специална рецепта” ще бъде направен полимермодифициран битум, какъвто се полага по магистралите и новите пътища на страната.

Още 5 млн. лв. за ремонт на улици с пари от Европа

Варна ще получи още 5 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" за подобряване на градската среда - улици, алеи, детски площадки след края на април, съобщи министър Павлова. Дотогава трябва да приключи договарянето на общо 180 млн. лв. безвъзмездна помощ за 36 общини.

Община Варна има намерение да използва средствата за ремонт на търговската улица ”Княз Борис І”.

Отделно от общинския бюджет се отпускат 6.5 млн. лв. за ремонт на бул. "Сливница" и още 10 улици във Варна. Търсят се варианти за финансиране и на тотална реконструкция на бул. "Мария Луиза", каза още министър Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?