Близо 60% от всички гласували зад граница са в Турция

В Токио най-много гласове са дадени за партия Зелените, следвана от БСП, ГЕРБ и ДБГ

Дълга опашка пред посолството на България в Лондон.

Общо 63 152-ма души или 59% от гласувалите зад граница са упражнили правото си на вот в Турция, съобщиха от Министерството на външните работи. Към 22.00 часа българско време е приключило гласуването в 41 държави, а наши сънародници в чужбина, които са гласували, е 107 799.

Във Великобритания гласувалите българи са 4851, от които 3119 са упражнили правото си на глас в Лондон. Близо 10 000 са гласувалите български граждани в Испания, във Франция те са 2764, а в Белгия – 3169. Пусналите бюлетина в Кипър български граждани са 3376, а в Гърция – 2925. Точно 100 души са гласували в Сърбия, а 598 - в Македония.

В Република Южна Африка своя вот са упражнили 91 български граждани, а в Нигерия – 38. Изборният ден продължава в САЩ, Канада, Аржентина, като към този момент в САЩ са гласували 1294 наши сънародници, а в Канада – 646. Изборният ден е минал в нормална обстановка при спазване на закона, информират от МВнР.

Преди приключването на изборния ден бе съобщено, че на много места, сред които Париж, Лондон, Виена, Атина, както и в секциите в Турция има опашки от желаещи да гласуват.

Според Външно министерство това се дължи на по-високата активност в следобедните часове и на законовото изискване за попълване на декларация и допълнително вписване в избирателните списъци на гласуващите, които не са подали предварително заявления.

В Турция са разкрити най-много секции - 86. В Бурса има 24 секции, в Истанбул - 15 секции, в Измир - 9, в Коджаели - 8, в Чорлу - 6. В столицата Анкара има две секции, в които турците с двойно гражданство ще могат да гласуват.

Избирателни секции са открити също в Маниса, Анталия, Ескишехир, Къркларели, Мерсин, Текирдаг, Ялова и в други градове.

Опашки сe бяха извили в Истанбул, Бурса и Измир. На места по 100 и повече души чакат с часове, съобщи БНР.

Българите в чужбина гласуват в над 220 избирателни секции в 57 държави.

Най-късно отварят секциите в Северна и Южна Америка, като последно ще приключи гласуването на западния бряг - щата Калифорния.


Първи бяха обявени резултатите от преброяването на бюлетините в изборната секция в Япония. Най-много гласове на българите в Токио е събрала партия Зелените, съобщи изданието Eurochicago. От общо гласували 68 избиратели на първо място са Зелените с 18 гласа, Коалиция за България е получила 16 гласа, ГЕРБ – 13, а Движение “България на гражданите” – 6.


Малко преди 16 часа българско време е приключило гласуването в Канбера (Австралия), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай) и Токио (Япония). По информация от МВнР, общо гласувалите български граждани в четирите секции в тези страни са 227.

Споделяне

Още от Избори 2013