"Блумбърг": Кристалина Георгиева е обсъждана за председател на ЕК

"Блумбърг": Кристалина Георгиева е обсъждана за председател на ЕК

Лидери на ЕС са обсъждали възможността Кристалина Георгиева да стане следващият председател на Европейската комисия, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на двама източници, запознати с дискусиите.

Ръководителите са обсъдили потенциални имена за ръководители на Еврокомисията, Европейската централна банка и Европейския съвет на проведената миналата седмица среща на върха на съюза в румънския град Сибиу.

В обсъжданията е била спомената главната изпълнителна директорка на Световната банка като силен кандидат за приемник на Жан-Клод Юнкер, казали източниците на Блумбърг.

Процедурата по избирането на хора за трите ключови поста ще бъде ускорена след изборите за Европейски парламент следващата седмица, а лидерите ще започнат да пресяват кандидатите на среща на върха, насрочена за 28 май в Брюксел.

Очакванията са, че групите на ЕНП и ПЕС няма да имат мнозинство след европейските избори. Това означава, че ще трябва да се търси подкрепата на още една политическа група, за да се избере следващият председател на ЕК. Така водещите кандидати на ЕНП и ПЕС Манфред Вебер и Франс Тимерманс може да се окажат неизбираеми и се отваря възможност за човек извън списък. Кристалина Георгиева има силни шансове да успее, пише "Блумбърг".

Предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. След това водещият претендент за поста трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите.

Кристалина Георгиева е бивш заместник-председател на ЕК и бе еврокомисар по бюджета от 2014 до 2016 година. Тя е част от десноцентристкия съюз, който се очаква да спечели най-много места в Европарламента и това може да бъде от полза за кандидатурата ѝ, отбелязва Блумбърг.

Освен това много правителства в ЕС смятат, че поне един от висшите постове в общността трябва да бъде зает за първи път от жена и настояват Източна Европа да бъде представена.

Евентуално нейно назначение би дало на Франция и Германия повече свобода на действие да запълнят поне един от останалите два поста, отбелязва Блумбърг.

Георгиева е дългогодишен служител на Световната банка, през 2017 г. зае специално създаден за нея пост, който практически я направи вторият по влияние човек в структурите на международната организация. От февруари до април тази година тя ръководи Световната банка до избора нов президент, припомня агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС