Кристалина Георгиева е сред топ три кандидатите за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева е сред топ три кандидатите за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева остава в надпреварата за генерален директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщават Файненшъл таймс и Блумбърг, цитирайки свои източници.

Трима души, включително Георгиева, остават в процеса по определяне на европейски кандидат за заместник на Кристин Лагард начело на МВФ преди изтичането на крайния срок за издигане на кандидатури – 6 септември.

Първият кръг от преговори под ръководството на френския финансов министър Брюно льо Мер, който координира процеса от името на Европейския съюз, е оставил в надпреварата бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум, главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева от България и гуверньора на Финландската централна банка и бивш еврокомисар Оли Рен.

Засега се твърди, че Дейселблум има подкрепата на страните от Северна Европа и Германия. Подобен е и профилът на Оли Рен. Липсата на кандидат от Южна Европа се тълкува като знак, че двамата не биха били блокирани от опозиция от Испания, Италия или Португалия.

Известно е също, че Франция подкрепя Кристалина Георгиева, която има одобрението и на САЩ. Проблем пред българката обаче е възрастовото ограничение за заемане на поста (65 г.), макар че ако европейците се обединят около нейната кандидатура, има готовност да се поискат промени в регулациите на МВФ.

МВФ съобщи в комюнике миналата седмица, че процесът по избор на кандидат ще започне на 29 юли и ще приключи до 6 септември. Изпълнителният съвет на фонда смята да е готов с избора до 4 октомври.

Досегашният ръководител Кристин Лагард подаде оставка този месец, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ).

По традиция европеец управлява МВФ, докато САЩ избират лидер на Световната банка. Представители на бързо развиващите се азиатски икономики обаче отдавна настояват да бъдат включени в процеса, за да са по-равнопоставени в институциите, които регулират световната икономика. Счита се, че ако ЕС не успее да договори общ кандидат, има опасност от появата на силни кандидатури от развиващите се икономики.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?