БМФ избра "Булярд" за купувач на Варненската корабостроителница

Консорциумът "Булярд" спечели процедурата за създаването на смесено дружество от активите на Варненската корабостроителница. Това стана ясно днес от официалното решение на специално назначената от Параходство "Български морски флот" комисия, съобщи министерството на транспорта и далекосъобщенията.

В началото на следващата седмица съветът на директорите на БМФ ще започне преговори с "Булярд" за създаването на смесено дружество от активите на корабостроителницата.

В сряда, 22 октомври, комисията обяви, че две от общо четирите фирми, подали оферти за Варненската корабостроителница, остават в надпреварата за 75 % от активите на завода.

В късата листа останаха консорциумът "Булярд" /част, от който е кораборемонтният завод "Одесос"/ и "Цакос България" АД. Офертата на "Булярд" беше за 14.333 млн. долара, а "Цакос България" АД предложи 13.250 млн. долара.

Членовете на комисията решиха да поискат подобрение на финансовите параметри на офертите, подадени от избраните да продължат участието си в конкурса компании. Срокът, даден на двамата кандидати, изтече в края на миналата седмица.

Консорциумът "Булярд" даде най-високата цена в търга за 75 % от активите на корабостроителницата. Подобрената оферта на компанията е за 16.666 млн. долара. За период от 3 години, след създаване на смесеното дружество, компанията се ангажира да инвестира в предприятието 17.7 млн. долара.

Цената, дадена от "Цакос България" АД, беше на стойност 15.6 млн. долара, а инвестициите, предвидени за корабостроителницата - 11 млн. долара за 3-годишен период.

Отварянето на офертите стана в петък, 24 октомври, във Варна в присъствието на представителите на двете фирми, класирани на финала. "Булярд" подобри своята оферта с 2.333 млн. долара, а "Цакос България" АД - с 2.350 млн. долара.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?