БНБ освободи 9.3 млрд. лв. на банките заради Covid-19

Централната банка призова да се внимава с извънредното законодателство

Снимка: БГНЕС

БНБ, подобно на централните банки по света, е взела мерки за подкрепа на банковата система с цел противодействие на коронакризата.

Въпреки че заради валутния борд българската централна банка няма право да печата пари, както Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ (ФЕД), тя е приложила пакет от мерки на обща стойност 9.3 млрд. лв., става ясно от съобщение на независимата институция.

Първо, банките у нас ще са задължени да капитализират цялата си печалба за 2019 г. в размер на 1.6 млрд. лв. Това означава, че парите ще послужат за подсилване на капитала им и няма да изтекат зад граница под формата на дивидент за чуждите централи, както се случваше в последните години.

Второ, отменят се предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер, което ще освободи на банките още 0.7 млрд. лв. В противен случай тези пари трябваше да влязат като резерв в БНБ.

Третата и най-сериозна мярка е разпореждането банките у нас незабавно да намалят чуждестранните си експозиции, което ще върне обратно в българската банкова система около 7 млрд. лв. Това са пари на българските банки, държани до момента в централите им в Европа заради по-добра доходност в сравнение с отрицателната лихва в БНБ.

"Наред с това БНБ прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор", посочиха още от централната банка.

В същото време, БНБ призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата. Вероятно се имат предвид призивите за отлагане на вноските по кредитите или отпадане на лихвите по тях.

Търговските банки в момента обмислят най-различни способи за облекчаване на клиентите си, но това става индивидуално и според политиката на съответната финансова институция. Реално самите банки са най-заинтересовани да подкрепят клиентите си в кризата вместо да ги притиснат до стената, така че да спрат да плащат.

От друга страна обаче, банките са притиснати от строгите изисквания на международните счетоводни стандарти, които не им позволяват особена гъвкавост при класифицирането на заемите като нередовни. Въпреки че ЕЦБ взе мерки за облекчаване на надзорните изисквания върху банките в еврозоната, все още не е ясно дали ще се стигне и до облекчаване и на счетоводните стандарти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес