БНБ ще разгледа до дни мораториума върху вноските по кредитите

Хампарцумян: Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето

Снимка: Архив БГНЕС

Подготвяният временен мораториум върху плащането на вноските по кредитите на гражданите и фирмите у нас се отлага с няколко дни и няма да се случи в сряда, каквато заявка даде премиерът Бойко Борисов преди няколко дни. Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка (БНБ).

Мярката вероятно ще бъде обявена или в края на тази, или в началото на следващата.

Причината за забавянето е, че указанията как да се въведе мораториумът все още не са готови и не са обявени от Европейския банков орган. На няколко пъти Българската народна банка (БНБ) и Асоциацията на банките в България обясниха, че без указанията на ЕБО, които ще важат за целия Европейски съюз, мярката няма как да се случи у нас.  

БНБ: Консултациите продължават

"В Европейския банков орган (ЕБО) продължават консултациите, за които Българската народна банка вече съобщи и в които участваме като член на Съвета на надзорниците, във връзка със законовите и частните мораториуми върху плащанията по банкови кредити в контекста на ситуацията с Covid-19. На настоящия етап е финализиран проект на указание на ЕБО по отношение на тези мораториуми. Проектът ще бъде гласуван в ЕБО на 2 април 2020 г. до края на работния ден", посочват от БНБ.

На основата на одобрения в ЕБО документ БНБ ще вземе решение по прилагането на указанието на ЕБО в България и ще изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в БНБ единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19, съобщава още централната банка.

Мораториумът най-вероятно ще отложи автоматично плащанията по заемите с няколко месеца. Няма обаче да има опрощаване. Не е ясно също как ще се процедира с нередовните длъжници, които и без Covid-19 са натрупали просрочия по заемите си.

Бизнесът у нас вече поиска мороториумът да е с 9-месечен срок и да важи за всички сектори, засегнати от коронавируса.

Част от европейски страни вече въведоха мораториум върху плащанията по кредитите. Румъния например въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници, а Унгария прие срок до края на 2020 г. В Полша бе обявен частен мораториум.

Левон Хампарцумян: Банките зависят от клиентите

По-рано през деня обширно интервю за състоянието на банките даде бившият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

"Ако се абстрахираме от кризата, банките са толкова добре, колкото и клиентите. Тоест, когато има затруднени клиенти, и банките се затрудняват. Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност", коментира банкерът пред Нова телевизия.

Той допълни, че банките подпомагат бизнесите да преодолеят негативните последствия от пандемията.

"Не бива да се притесняваме толкова за стабилносттана банките. Те са добре капитализирани", смята Хампарцумян.

"Ако вие сте добър клиент и някоя банка не ви е оценила, то друга ще ви привлече като такъв. По време на предишната криза се получи доста голяма промяна в пазарните дялове на различните банки, в зависимост от способността и желанието да подкрепят клиенти по време на трудни моменти", каза още бившият шеф на "Униккредит Булбанк".

Той прогнозира, че "вероятно еврото ще става по-скъпо".

"Когато еврото поевтинява спрямо долара, експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премина кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване", каза Хампарцумян.

"Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва", обобщи той.

Междувременно Хампарцумян коментира пред телевизия "Блумбърг", че банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация.

"Те са по-добре капитализирани спрямо предишната криза, а клиентите са по-предпазливи в задлъжняването, натрупани са буфери, както в банките, така и в клиентите", уточни той. 

"Ние влизаме в рецесия, която колко ще е тежка все още не е ясно. Очакват се насоки за обявяване на мораториум за плащане на вноски по кредити, като това е едно от нещата, които могат да помогнат сега. Разбира се, всеки клиент е различен и ще се работи по отделно", допълни банкерът.

По неговите думи оценката на риска е затруднена, но това е част от работата на банките и те ще се справят.

"Трябва да намерим новите бизнес модели и новата оценка на тези модели", каза той.

"Понякога действията на банките пазят клиентите от самите себе си", заяви банкерът. Той допълни, че в момента, в който кризата е преодоляна, трябва да сме готови за следващия период на растеж.

Според него, за съжаление, България не е член на еврозоната, но страната има достатъчно банки, чиито компании майки са от еврозоната и това ще има своето положително влияние.

"Не трябва обаче да забравяме целта си да станем член на еврозоната", каза Левон Хампарцумян.

По отношение на валутния борд той коментира, че това е вид котва, която дава определени преимущества при планирането, но тя действа проциклично.

"Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето", каза още банкерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес