БНТ остана без шеф на новините, докато я превземат кадри на фалиралата ТВ 7

БНТ остана без шеф на новините, докато я превземат кадри на фалиралата ТВ 7

Шефът на дирекция "Информация" в БНТ и дългогодишен кадър в обществената телевизия Константин Кисимов, който се върна там по покана на новия изпълнителен директор Константин Каменаров, е напуснал поста, научи Mediapool. Ден преди Коледните празници медията остава без ръководил на най-важната си дирекция, която отговаря за новините, актуалните предавания и спорта. Овакантяването на поста пък странно съвпада с назначаването за нов програмен директор на БНТ1 на Емил Кошлуков, който влезе в телевизията на 18 декември.

През лятото на тази година Кошлуков се кандидатира за шеф на БНТ и бе пряк конкурент на Каменаров, който в крайна сметка спечели конкурса, организиран от СЕМ.

Бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков почти до последно изглеждаше като фаворит в надпреварата. За последно той беше водещ в свързаната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3", а преди това беше изпълнителен директор на "ТВ Седем" и "Нюз7" – два тв канала, финансирани от КТБ (по времето на партньорството между Цветан Василев и Делян Пеевски) и фалирали малко след нея. Онова, което го препъна на финала на надпреварата за БНТ, бе бележката, която си извади от телевизия "Алфа" (тв каналът на партия "Атака", взета на абордаж от Пеевки), с която да докаже необходимия стаж. Според журналисти от "Алфа" Кошлуков никога не е бил неин програмен директор, както се твърди в издаденото му удостоверение, но пък фактът, че фиктивният стаж е от партийна телевизия, предизвика скандал и вече щеше да е малко неудобно фаворитът на статуквото да спечели конкурса.

При изслушването му от СЕМ Кошлуков успешно влезе в тона на близките до Делян Пеевски медии и ползвайки опорните им точки, се провъзгласи за пазител на демокрацията и за човек, на когото не можело да се въздейства.

В началото на декември новоизбраният генерален директор на БНТ Каменаров назначи за програмен директор на БНТ с правомощия да отговаря за четирите ѝ програми Надя Костова. Тя също е дългогодишен кадър на ТВ7, където отговаряше за програмното съдържание.


Константин Каменаров показа същата последователност и при подбора на Управителен съвет на обществената телевизия. В него влязоха Валери Запрянов, който бе председател на Българския медиен съюз, обединяващ печатните медии, близки до Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски. През 2014-2015 г. Запрянов стана съдружник с Тошо Тошев в "Обединени свободни медии" и през тази фирма двамата издаваха в. "Преса" и сп. "Тема".

Малко след фалита на КТБ стана ясно, че банката на Цветан Василев е наливала пари в голяма част от българските вестници през кухи фирми, включително и в дружеството, издател на "Преса" и "Тема". Впоследствие срещу "Обединени свободни медии" бе заведена молба за обявяване в неплатежоспособност и двете издания спряха да излизат.

В Управителния съвет на Каменаров влезе и Зина Трифонова, която бе адвокат на НУРТС - дружеството, което управлява дейността на цифровите мрежи, т.нар. мултиплекси и чиято собственост бе свързана с Цветан Василев. Мултиплексите излъчват програмите на ефирните телевизии в България - "Нова", бТВ и БНТ. След като Цветан Василев изгуби контрол върху дружеството, Зина Трифонова постепенно се оттегли от НУРТС и създаде собствена адвокатска кантора.

Най-младият член на управителния съвет на БНТ е Антон Андонов. Той е работил като журналист, редактор и сценарист. Участвал е в реализация на проекти на продуцентски къщи като "Междинна станция" на Андрей Арнаудов и Иван Христов и "Ноу фрейм медиа" на Виолета Сечкова (приятелка на близкия до премиера Александър Сталийски) и Емил Кошлуков.

Именно заради логиката на всички назначения, свързани с телевизията близка до Пеевски и Цветан Василев, не е изненадваща и информацията, че най-вероятно дирекция “Новини” в БНТ1 ще бъде поета от ексводещата на новините в несъществуващата вече ТВ 7– Валентина Войкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България