Богдан Кирилов: Няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини

Богдан Кирилов, сн. БГНЕС

"На този етап има единствено единични случаи на изхвърлени ваксини. Важно е да отбележим, че при многодозовите флакони винаги има загуби. Една част от дозите не могат да бъдат реализирани", съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Нова телевизия.

По думите му около 20 000 дози са с изтичащ срок на годност до края на месец юли.

"Когато напредна кампанията и има много ваксинационни пунктове, много участващи медицински екипи, а желанието на хората е по-ниско, това създава предпоставка за загуба на дози. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че ще се стигне до масово унищожаване на ваксини, които са налични в страната", посочи Кирилов.

Той припомни, че Министерският съвет вече одобри даряване на 172 500 дози от ваксините на Бутан.

Има преговори с редица държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че в следващите седмици ще има вероятно решение и за тях, добави той.

"На европейско ниво ежеседмично дискутираме да има възможност както за адаптиране на доставки, така и за прехвърляне на дози между отделните държави, така че ваксините да бъдат ефективно използвани", посочи Кирилов.

По думите му от началото на юни до този момент на седмична база се поставят между 60 и 70 000 дози у нас.

"От началото на юли са поставени 77 000 дози като първа и 65 000 като втора", отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да поставят по 40 – 50 000 дози на ден. Така че всичко зависи от желанието на хората", допълни Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус