Богомил Манчев се оттегли от "Риск Инженеринг"

Прехвърлил е дела си и управлението на своята партньорка Нели Беширова

Богомил Манчев и Нели Беширова

Богомил Манчев се оттегли от компанията "Риск Инженеринг", прехвърляйки своя 85-процентов дял на своята партньорка в бизнеса и в живота Нели Беширова. Досега двамата заедно представляваха дружеството, което е един от най-големите изпълнители на обществени поръчки в АЕЦ "Козлодуй", а през последните години развива и успешен бизнес в чужбина. Промяната на обстоятелствата е вписана в Търговския регистър.

Според запознати, причината за тези действия е здравословното състояние на Манчев, което налага лечение в чужбина.

На извънредно общо събрание на дружеството, състояло се на 27 октомври 2016 г., акционерите са решили да освободят като председател на Съвета на директорите Манчев и на негово място като член влиза Манол Чакъров. От публикуваното извлечение на книгата на акционерите става ясно, че вече мажоритарен собственик на "Риск Инженеринг" с 9 хил. броя акции е Нели Беширова. Тя стана представител на компанията заедно с Богомил Манчев през октомври 2013 г., но вече ядреният експерт не присъства в ръководството на компанията.

"Риск Инженеринг" от години работи по поръчки на АЕЦ "Козлодуй", но името ѝ стана особено популярно покрай проекта за строеж на АЕЦ "Белене", където компанията беше подизпълнител на архитект-инженера на проекта – "УорлиПарсънс". От изнесени през 2013 г. данни стана ясно, че инженеринговият консултант е получил за съветите си по ядрения проект 177 766 142.88 евро, а се дължат още над 26 млн. евро.

Манчев, който е председател на Българския ядрен форум Булатом, влезе в светлината на прожекторите, когато през септември 2103 г. офисът на "Риск Инженеринг" стана обект на акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. Манчев се размина тогава с арест, тъй като не бе в България, но заради подозрения за длъжностно присвояване бяха задържани бившите директорите на НЕК Иво Лефтеров и Крум Анастасов.

Тогава те двамата, Манчев и управителят на "УорлиПарсънс" Събин Събинов получиха обвинения за длъжностно присвояване на 8.6 млн. лв. по проекта "Белене". Манчев обяви, че целта е да му се отнеме ядрения бизнес и макар така и да не каза кой стои зад атаката, даваше да се разбере, че това е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Манчев трябваше да плати рекордна парична гаранция от 1 млн. лв., която впоследствие беше намалена наполовина. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени заради липса на престъпление.

В момента "Риск Инженеринг" работи заедно с руската "Русатом Сървис" по изследването на техническото състояние на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" и проучване на възможността за удължаването на живота на реактора с още 30 години.

Новият представител и мажоритарен собственик на "Риск Инженеринг" Нели Беширова, която е гражданин на Великобритания, участва в управлението и на други фирми на Манчев, съобщава вестник "Капитал Дейли" по повод промените в дружеството. Сред дружествата са "Еко ризортс", която изгражда луксозен жилищен комплекс в "Банкя", както и "Ривърсайд резиденшъл парк", която трябваше да изгради жилищен комплекс за работещите в бъдещата АЕЦ "Белене", но е във фалит.

Беширова има и няколко самостоятелни фирми. Една от тях е търговецът на електроенергия "Енекод", която е създадена през 2015 г. и в която тя държи мажоритарен дял. Партньорката на Манчев е изпълнителен директор и на регистрираната във Великобритания NVL, която през 2015 г. спечели процедурата на ТЕЦ "Марица Изток 2" за набавянето на квоти за вредни емисии за централата и срещу това получава електроенергия. Беширова има участие и в фирмата "Кедхен" (предишно наименование "Ню енерджи салюшън") и участва в управлението на фондация "Нели Кристу" и в "Дъ емпайър", която се води собственост на Олуин Антъни Силвестър, сочи още справката на изданието.

Трийсет и девет годишната Беширова е дъщеря на бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов, който през 2015 г. беше отстранен от поста заради обвинение за извършено престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за 900 хил. лв., става ясно от информация в регионални сайтове.

С "Риск инженеринг" се свързват и търговците на електроенергия "Енергийна финансова група" (с приходи от 194 млн. лв. за 2015 г. и загуба от 7.3 млн. лв.) и "Аркадия сървисис" (приходи от 141 млн. лв. за 2015 г. и печалба от 1.5 млн. лв.), допълва "Капитал".

"Риск инженеринг" има 15 дъщерни дружества, част от които в сферата на възобновяемата енергия, други - занимаващи се със строителство. В групата е и "Заводски строежи – Козлодуй" за строително-монтажни дейности. Дъщерна на "Риск инженеринг" е и "Елком 2008", която е специализира в проектирането на телекомуникационни проекти в областта на енергетиката. Публикуваният финансов отчет на "Риск инженеринг" обаче е индивидуален и няма консолидирани данни. Засега Манчев не е излизал от управлението на повечето дружества.

Споделяне

Още от Бизнес