Бойко Борисов: Не е възможно Европа да не иска да съм премиер

Забележките му са "технологични" - ако друг стане премиер, ще трябва да ходи да пита постоянно

Цветан Цветанов и Бойко Борисов

Не е възможно Европа да внушава на Реформаторския блок, че аз не трябва да съм премиер, ако ГЕРБ спечели изборите, казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за в-к "Преса", публикувано в сряда. "Като гледате какви са отношенията ми с Дол, с Юнкер и с Меркел, смятате ли, че това е възможно? Това са измишльотини!", каза още той.

Другото послание на Борисов е, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е готова да помогне на България, ако ГЕРБ спечели. Според Борисов няма да е честно спрямо избирателите някой друг да е премиер, защото щял да прилича на Пламен Орешарски.

"За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав (Дончев), или Иван Иванов (от ДСБ), няма значение. Този премиер, за да вкара в сряда на Министерския съвет дадени решения, той трябва да ги съгласува с парламентарната група и с лидера на парламентарната група Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи. И след една седмица няма да е премиер", казва Борисов.

Остава да виси въпросът, ако самият Борисов стана пак премиер, дали ще прави какво си иска, без да пита парламентарната си група или евентуалните си коалиционни партньори. По време на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов бе обвиняван, че напълно неглижира Народното събрание. Често неговите депутати бяха поставяни в ситуация да не знаят какво трябва да гласуват.

В коментар, че в средите на реформаторите се говори, че именно Европа иска Томислав Дончев за премиер, Борисов отговаря така: "Това е същото задкулисие, срещу което уж реформаторите се борят, а те ми го предлагат сега. И това ме притеснява при тях. Ще слагаме за премиер някой тип "Орешарски", на когото да му дърпаме конците."

Бойко Борисов допълва, че единственият случай, в който си е позволил да повиши тон на реформаторите, е след декларацията им, в която те посочват кой може да е премиер и кой не.

"Но дори не това ме подразни в декларацията им, а изразните средства, които употребиха - че те не са кучета, които вземат трохите от трапезата на владетеля. Тогава ги пратих при драгалевския им вожд. Защото аз не съм владетел. Аз си подадох оставката, за да има мир в страната, въпреки че бяхме първа политическа сила. Кой владетел е правил това? Абсолютно ненужни обиди, ненужни сравнения! На мен това ми звучи като някоя изоставена жена, която очаква на всяка цена комплимент", коментира Борисов и допълва, че реформаторите са млада партия и трябва да изживеят пубертета си.

Лидерът на ГЕРБ казва, че от управлението на БСП, ДПС и "Атака" е научил, че не трябва да се опита да не превръща опозицията във враг. Той допълни, че ГЕРБ няма да дава повече пари за отбрана, въпреки записаното във "Визия 2020", която ще бъде представена като позиция на България на срещата на върха на НАТО.

Правителство на малцинството

 

В сряда сутринта заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред обяви, че партията ще се опита да сформира правителство на малцинството по подобие на 2009 година. Тогава ГЕРБ спечели 117 депутатски места. Партията се опита да подпише три отделни меморандума за подкрепа със Синята коалиция, РЗС и "Атака". В крайна сметка и без меморандуми трите формации подкрепиха кабинета "Борисов". Тяхната подкрепа бе нужна на ГЕРБ до момента, в който партията на Борисов не започна да отцепва депутати от РЗС и "Атака".

 

Цветанов обясни, че и сега може да се очаква подобно развитие.

"Ние сме готови да направим и ще търсим конструктивен диалог с всички тези, които искат да реализираме тези цели, които са като акценти в управленската програма на ГЕРБ. А те са за стабилизиране на България и затова нашият слоган на кампанията е "Стабилна България – време е", каза Цветанов.

ГЕРБ ще има много възможности в тази посока. "България без цензура" отсега се натискат да бъдат балансьори в Народното събрание. Лидерът на партията Николай Бареков само за година бе първо десен, после ляв, след това консерватор, за да стане сега центрист. Партиите в "Патриотичния фронт" традиционно поддържат добри контакти с ГЕРБ, а в този контекст Реформаторският блок изглежда като последната възможна опция.

Споделяне

Още по темата

Още от България