Бойко Борисов "отвори вратата" към всички партии, дори БСП

Бойко Борисов

"Колкото и да не ми е приятно – отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили, БСП са втора политическа сила и зад тях също стоят избиратели. Затова при оставка и нови избори съм готов да разговарям с БСП и ДПС", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък пред репортери в парламента.

Борисов уточни, че до този момент не е водил никакви разговори с ДПС, нито с президента Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след изборите. "За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството", подчерта бившият премиер.

На въпрос дали очаква лидерът на ДПС Лютви Местан да спре да крепи кабинета, Борисов отговори, че не се меси в други партии, което не му попречи да изкоментира "Атака": "Не е логично това - една разсипана партия като "Атака” дори не можа да влезе, да мине границата, да стои в парламента и да крепи БСП и ДПС”.

Новият политически курс за разговори с всички бе зададен преди ден от лидера на ДПС, който обяви, че партията му е отворена за всякакви опции – ремонт на кабинета, предсрочни избори тази есен или до края на годината. Най-важното съобщение на Местан обаче беше, че правителството "Орешарски" няма да изкара пълен мандат.

Също като Борисов, и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева даде да се разбере, че вратата е отворена към всички. На въпрос дали ГЕРБ биха си сътрудничили с партията на Николай Бареков "България без цензура" в един следващ кабинет, тя отговори уклончиво. "Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева пред бТВ.

По думите ѝ, в случая с "амбициите” на Бареков "един министър-председател си търси държава, която да управлява”. "Това, че харесва БСП като бъдещ партньор, дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.

Преди ден Бареков предложи на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото НС, обявявайки, че той ще е премиер. Бареков определи коалиция с ГЕРБ като абсурдна и несъществуваща опция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?