Бойко Борисов: Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия

ЕНП не избра Румяна Желева за заместник-председател

Бойко Борисов в Букурещ

"Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време – не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии", заяви премиерът Бойко Борисов в Букурещ, където се провежда конгрес на Европейската народна партия (ЕНП).

 

"Ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да ни искат пари, няма да ни бъде много приятно", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

 

"Призовавам бившите социалистически страни, които наскоро влязоха в Европейския съюз, нека да станем като скандинавските страни. България го доказа, че може с 1.2 % дефицит, извадени от процедурите за свръхдефицит заедно с Германия от ЕК, спазвайки Маастрихтските критерии. Тогава ще събудим уважението на останалите държави, на големите донори", заяви Борисов малко по-рано по време на конгреса на ЕНП.

 

ГЕРБ остана без заместник-председател на ЕНП

 

Докато Борисов разясняваше позицията си пред журналистите, конгресът на ЕНП отхвърли кандидатурата на Румяна Желева за втори мандат като заместник-председател на европейската десница.

 

ГЕРБ номинира бившия външен министър и неуспешен кандидат за еврокомисар за втори мандат. Според неофициална информация за това е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който неведнъж в последните години е давал високи оценки за работата на Желева.

 

Желева обаче получи 266 гласа, което я класира на предпоследното 12-то място във вота за десетчленното председателство. 

 

Така ГЕРБ остана без заместник-председателско място в европейската десница.  За председател на ЕНП бе преизбран Вилфред Мартенс, а за генерален секретар -  Антонио Лопес-Истурис. 

 

Борисов защитава и Западните Балкани, Македония благодари

 

Борисов обясни още, че е "застанал на позиция на нашите съседи, че не е хубаво заради изключения да им бъдат върнати визите и да не могат да пътуват свободно".

 

По-рано тази седмица стана ясно, че Белгия, Люксембург, Франция, Германия, Австрия и Холандия са поискали от ЕК спешно преразглеждане на свободния визов режим, въведен за гражданите на Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия, Македония и Черна гора.

 

Борисов обяви, че "става дума за свобода на народите да пътуват и това е европейска ценност".

 

"Затова ги защитих, за което след това ми благодари македонският премиер. Западните Балкани трябва да бъдат демократизирани, трябва да вървят по пътя на Европа и в това отношение аз съм голям техен поддръжник", каза Борисов.

 

Да се работи за европейски прокурор

 

Борисов е защитил пред форума на ЕНП и необходимостта от европейски прокурор.

 

"В моето изказване, след разговорите ни с директора на ОЛАФ, го поставих като тема по ЕНП – да се работи за европейски прокурор, за да имаме по-мощно обвинение в Европа по трансграничната престъпност: контрабанда, трафик на наркотици и хора и т.н. Това е едно от важните неща, другото е – кохезионната политика”, коментира Борисов.

 

Темата за необходимостта от европейски прокурор бе повдигната наскоро от директора на ОЛАФ Джовани Кеслер, визирайки различните присъди по случая "САПАРД" в България и Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?