Цветанов: Няма драма, че ЕНП не избра Румяна Желева за зам.-председател

Според Надежда Нейнски кандидатурата на ГЕРБ няма никаква логика

Румяна Желева

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че няма нищо притеснително в липсата на представителство на ГЕРБ в ръководството на Европейската народна партия (ЕНП), след като конгресът на европейската десница отхвърли кандидатурата на  Румяна Желева за втори мандат като зам.-председател на партията.

"На Румяна Желева не ѝ достигнаха осем гласа, за да влезе в ръководството на ЕНП. От това не трябва да се прави някаква драма, а да продължим напред", заяви Цветанов.

Според него е имало много оспорвана надпревара за избор на зам.-председатели на ЕНП и всички кандидати са били "безспорни авторитети" в съответните държави.

"Това беше избор, проведен по демократичен начин и всяка една от делегациите можеше да гласува за когото прецени", каза Цветанов.

ГЕРБ номинира бившия външен министър и неуспешен кандидат за еврокомисар за втори мандат в ръководството на ЕНП, като според неофициална информация за това е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс.

Желева обаче получи 266 гласа, което я класира на предпоследното 12-то място във вота за десетчленното председателство.

Така ГЕРБ – и респективно България - остана без заместник-председателско място в европейската десница.

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски коментира, че кандидатурата на Желева явно не е била разбрана от ЕНП.

"Аз също не разбрах тази логика, още повече. . . ето, вие сте хора на информацията и много добре си спомняте, че след злополучната история около кандидатирането, след нея ГЕРБ на практика се дистанцира от Румяна Желева. И аз през всичките тези години не съм видяла някакъв реален, така, политически, ако щете, диалог или полза от това, че тя е заместник-председател на ЕНП. Когато партията ти под някаква форма, независимо какви са  аргументите, се дистанцира, ти няма как да очакваш след това този. . . как да кажа, тази политика да не бъде разчетена, съответно в случая от Европейската народна партия. . . ", коментира  Нейнски пред БНТ. 

На въпрос дали самата тя е подкрепила кандидатурата на Желева по време на конгреса, Нейнски посочи "След като не съм разбрала логиката, ви е ясно".

"Аз не искам... да започна да изваждам някакви кирливи ризи на България или на когото и да било, защото в крайна сметка сме българи. И аз смятам, че тази кандидатура, за съжаление, как да кажа, не постави в добра светлина България и съответно не получи подкрепа. Пак казвам, политиката в Европа следва определена логика. Може би ние като българи смятаме, че тук всеки може да си направи каквото си иска и винаги има някакво обяснение. Там обаче правилата са железни. И мога да ви кажа, когато нямаш ясна подкрепа от политическата сила, когато политическата сила не може да обясни логиката на една кандидатура, тя не получава подкрепа", посочи още евродепутатът.

Според източници на Mediapool премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов още преди два месеца е договорил с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес, България да няма зам.-председател на партията. По този начин ЕНП връща жеста на Румъния, чийто бивш премиер Емил Бок на предишния конгрес в Бон си направи отвод за зам.-председател, но сега за такъв е избрана Анка Бояджиу, бивш европейски министър на Румъния и много близка на президента Траян Бъсеску.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?