Бойко Борисов ще съди Цветан Василев за клевета

Бойко Борисов ще съди Цветан Василев за клевета

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви в понеделник, че е започнал подготовка по завеждане на дела за клевета по повод последните твърдения на банкера Цветан Василев.

"Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерпретиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета. Надявам се, че компетентните органи и сега ще проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега. Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

Бойко Борисов наистина бе подложен на редица проверки по време на управлението на БСП и ДПС, но прокуратурата и НАП никога не са съобщавали през този период, че проверяват негови връзки с КТБ.

До този момент държавното обвинение всеки път обявява, че няма да проверява изявленията на "един обвиняем", какъвто е банкерът Цветан Василев. Така въпросът вероятно ще се реши с частно наказателно дело за клевета или с дело за непозволено увреждане. Преценката е в ръцете на Борисов и неговите адвокати.

В неделя вечерта Цветан Василев обяви в интервю пред телевизия Би Ай Ти, че разполага с доказателства, че бизнесменът Александър Сталийски бил "човека на Борсисов за всичко“ и че свързани с него хора са придобили заводи, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ".

Предишните изказвания на Цветан Василев

За първи път сериозни индиректни обвинения в корупция към премиера Бойко Борисов обвиняемият за източването на КТБ Цветан Василев отправи в интервю за проекта "КТБ files" през септември.

От тогавашните обяснения на Василев излизаше, че Борисов върти бизнес с Делян Пеевски. Ексбанкерът тогава спомена за комисиони и бонуси, за които бил чувал, в три конкретни случая – приватизацията на "Булгартабак", сделката за "Виваком" и договорите с "Държавния резерв".

Борисов трябвало да получи 10% от "Булгартабак"

Василев например твърди, че е имало уговорка за участие на Борисов в собствеността на "Булгартабак" след приватизацията на дружеството, което на практика се държи от майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

"Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси (по 10% собственост от дела от "Булгартабак", който беше приватизиран, според схема, публикувана в блога на журналиста Мирослав Иванов – бел. "КТБ files") за това, че разрешават сделката", твърди Цветан Василев.

Той не коментира дали към днешна дата премиерът действително има дял от "Булгартабак", но обяснява, че поне това е било обещано на Борисов. Цялата тайна в момента се държала от "две-три лихтенщайнски кантори", и, ако някой поискал, можел да "разрови нещата".

Василев признава, че самият той е искал да купи "Булгартабак" в консорциум с "Кориън табако", но недвусмислено му било подсказано, че така сделката няма да мине. В резултат той изоставил идеята, защото "волята на Падишаха беше друга".

Сделката "Виваком" била престъпление

Още през септември Василев определи продажбата на "Виваком" като "класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава". И в този случай той твърди, че сделката се покровителства от държавата срещу комисиони в полза на "два клана" – на Пеевски и на премиера.

"Това (сделката за БТК) би трябвало да се разглежда като апотеоз на срама. Да позволиш водещ телеком да бъде продаден на цена малко над 4 пъти оперативната печалба си е чисто престъпление", коментира Цветан Василев.

Според него клановете на Пеевски и Бойко Борисов ще си разпределят минимум 300 млн. евро в резултат от сделката, колкото според него е разликата между продажната цена и реалната стойност на компанията.

Василев: Борисов не е от тия, които не си искат

"Вижте и престъпните договори в "Държавен резерв" – как е направен ремонтът на нефтените бази от "Водстрой" и ИПС. Оттам са откраднати минимум 100 млн. лв. по времето на Станишев и първото правителство на Борисов. Стойността на ремонтните дейности в петролните и зърнените бази на Държавен резерв е завишена в пъти. Не казвам конкретни числа, за да не ме обвини някой в неточност. От времето на Емел Етем до ден-днешен Пеевски винаги е контролирал държавния резерв. Друга грандиозна кражба – обмяната на нефтените продукти", посочва Василев.

На въпрос какво получава от това премиерът Бойко Борисов, Василев отговаря: "Не знам какво получава, но със сигурност знае. А и той не е от тия, които не си искат", казва ексбанкерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?