Болниците остават парализирани и догодина с новия бюджет на здравната каса

Институт "Пирогов" първи обяви, че е заплашен от фалит и ще спре плановия прием на пациенти

Болниците остават парализирани и догодина с новия бюджет на здравната каса

Недофинансирането на здравната система поставя на риск работата на болниците и следващата година те ще бъдат изправени пред същия проблем като тази и предните години - да страдат от хронично недофинансиране и да работят на ръба на фалита.

На извънредно заседание в понеделник вечерта след десет часа спорове Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса прие проектобюджета на институцията за следващата година, който във вторник мина трудно и през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предвидените средства за касата са малко над 2.8 млрд. лв., от които почти 2.5 млрд. лв. е предвидено да покриват плащанията за здравни услуги на осигурените граждани.

Надзорът на касата потвърди обаче, че към момента могат да се поемат само 80 процента от задълженията на касата към болниците за извършената дейност през септември и октомври. Така ще е до края на годината, а останалите 20 на сто ще се изплащат през януари 2014 г., обещаха от НЗОК.

Това решение предизвика бурната реакция на ръководството на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", което излезе във вторник с апел да бъде заплатена цялата им дейност.

"Съществува реална опасност болницата да преустанови плановия прием на пациенти", предупреди директорът на лечебното заведение Стоян Миланов. По думите му това може да се случи в най-скоро време, в случай че столичното звено на здравната каса продължава да отказва да заплати пълния размер на сумата, която дължи на болницата за извършена дейност.

Директорът на лечебното заведение посочи, че за септември на болницата се дължат над 4 млн. лв., а столичната каса е върнала фактурите и в писмо е обяснила, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80 процента от тази сума. Текат проверки по случаите на 350 пациенти, лекувани в "Пирогов" през септември, за които касата отказва да плати поради съмнения за злоупотреби.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още Миланов, но обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември.

Директорът на "Пирогов" съобщи още, че и болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.

Това положение накара председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов да се срещне с премиера Пламен Орешарски, който е обещал да бъдат намерени допълнителни 27 млн. лв. за бюджета на касата. С тези пари ще бъде изплатена на 100 процента дейността на болниците поне за месец септември.

Райчинов и Орешарски са обсъдили и възможността 5 на сто от оперативния резерв на НЗОК да се ползват при необходимост, а не само в края на годината, както е според сега действащите регулации. Шефът на лекарския съюз е настоявал пред премиера и за връщане на ваксините от касата към здравното министерство.

Възможно увеличение на здравната вноска с 1 процент заради разширения пакет дейности, който касата заплаща, също е било обсъдено на срещата, на която са присъствали още здравният министър Таня Андреева, управителят на НЗОК Румяна Тодорова и председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов.

Другият вариант за справяне с финансовите затруднения на касата, който е бил разгледан, е регламентиране на доплащането за дейности. Двете предложения ще бъдат внесени за разглеждане от тристранния съвет.

Евентуалното увеличаване на здравната вноска обаче не се подкрепя от финансовия министър Петър Чобанов.

"Смятам, че трябва първо икономиката да заработи и да започнем да събираме в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи, и оттам да мислим за коригиране на осигуровките", заяви той след заседанието на тристранката във вторник и допълни, че на този етап е против вдигането както на здравните вноски, така и на осигурителните.

Финансовият министър призна, че ситуацията в НЗОК е "много тежка". "Тя е наследена, това е очевиден факт и не е оправдание", допълни Чобанов и обеща, че правителството ще се стреми "в рамките на възможното" тази година да покрие колкото се може повече от недостига на касата.

"Всекидневно разглеждаме различните възможности, в непрекъснат контакт сме с Надзорния съвет на касата и с приходните администрации, за да видим откъде може да се набавят подобни средства", каза още финансовият министър.

"Ние не лекуваме заболяването, а даваме обезболяващи", дефинира положението на здравната каса лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Първият голям проблем на здравеопазването е двата милиона неплащащи", допълни той и подчерта, че в това отношение "няма идеи и мерки". Тренчев обвини за недостига на средства и "огромното количество болници", както и липсата на ясна електронна система, която да дава информация в реално време какво става в системата.

"Виждаме държава, която се гърчи и агонизира, предлагат се лечения и вие решавате дали подписвате", заяви Тренчев.

Той поиска и прокурорско разследване за 1.5-те милиарда лева, които "изчезнаха", след като бяха пренасочени от бюджета на НЗОК към държавния през 2010 година по настояване на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. "Пари отидоха и покриха две пенсии и оттогава е драмата", заяви той.

По същото време и здравният министър Таня Андреева се закани, че ще сезира прокуратурата по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес