Борбата е на крачка от изхвърляне от Олимпийските игри

Борбата е на крачка от изхвърляне от Олимпийските игри

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) гласува препоръка за отпадане на борбата от програмата на летните олимпийски игри през 2020 година. В публикуваното и цитирано от световните агенции съобщение не се уточнява дали става дума и за двата вида борба - свободната и класическата – или за една от тях. Окончателното решение ще бъде взето през септември от 125-та сесия на МОК в Буенос Айрес. Тогава трябва да бъде определена и столицата на игрита през 2020 година.

Засега не се посочват и причините за решението на Изпълнителното бюро.

През последните години мащабът на Олимпийските игри се увеличи значително и при избирането си на поста през лятото на 2001 година президентът на МОК Жак Рох декларира принципа на ротация на видовете спорт. Включването на нови дисциплини в програмата на игрите е възможно само при изключване на други.

Специална комисия на МОК изследва популярността на спортовете по 30 показатели – от зрелищността и посещаемостта до спонсорския интерес. Така на предстоящите игри в Рио де Женейро след дълго прекъсване в програмата ще се върнат спортовете голф и ръгби за сметка на отпадналите бейзбол и софтбол.

Много международни спортни федерации водят истинска битка за влизане в програмата на Олимпиадата. Така сега в шорт-листата на очакващите включване са мечтаещите за връщане бейзбол и софтбол, както и уейкбординг (разновидност на водните ски), карате, скуош, ролери (които включват хокей и фигурно пързаляне на ролери), скално катерене. Тяхната съдба също ще се решава с гласуване на сесията в Буенос Айрес.

На заседанието си в Лозана Изпълнителното бюро на МОК трябваше да приеме препоръки за олимпийската програма през 2020-та. Преди заседанието преобладаващите прогнози бяха, че ще отпадне модерният петобой. Защитниците на този спорт обаче напомниха, че той е изобретен от самия основател на олимпийското движение Пиер де Кубертен. А и федерацията по модерен петобой се оглавява от Хуан-Антонио Самаранч – младши, син на дългогодишния президент на МОК със същото име.

В началото на годината след скандалните допингразкрития на колоездача Ланс Армстронг се заговори за възможно изключване от олимпийската програма на колоезденето на шосе. Но това няма да стане, като възможната причина е пак в олимпийските традиции – колоезденето, заедно с леката атлетика, плуването, гимнастиката и фехтовката е в програмата на първата съвременна Олимпиада през 1896 година в Атина и оттогава неизменно присъства в нея.

Сред възможните кандидати за изключване се сочеха също бадминтонът, тенисът на маса и таекуондото. Изключването на тези спортове обаче силно би накърнило интересите на Китай, което вероятно е накарало МОК да се откаже от тези намерения. В лондон на последните игри китайците спечелиха пет от пет златни медала в бадминтона и четири от всичките възможни четири златни медала в тениса на маса.

От решението за отпадане на борбата сега най-недоволна изглежда Русия. В Лондон от всичките 18 разиграни комплекта медали в свободната, класическата и женската борба тази страна спечели 11 медала, четири от които – златни.

Борбата обаче е и основен източник за българските олимпийски успехи. От нея са 32% от всички олимпийските медали на България. Българските борци са спечелили общо 68 медала от олимпийски игри, от които 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови. В последните две издания на олимпийските игри борбата беше неизменно най-успешния спорт за България. В Пекин през 2008 г. и Лондон миналото лято Станка Златева спечели по един сребърен медал, а в Пекин взехме още три бронзови.

Новината от Лозана е изненадваща, въпреки, че в олимпийските "кулуари" от много години се говори за възможното изключване на класическата борба. Причините могат да бъдат търсени в значително спадналата атрактивност на този спорт. В него все по-рядко могат да се видят интересни схватки, за сметка на постоянното "бутане" и подпиране между съперниците на тепиха и все по-странните правила, при които победителят на практика често се определя с жребий без да е спечелил дори и точка от реална борба.

Гласуването в Лозана е било тайно, преминало е в няколко кръга, а президентът на МОК Жак Рох не е гласувал.

"Това не е краят на процедурата, това е само предложение. Избрахме основните спортове, които работят най-добре за олимпийските игри. Това беше най-добрата програма за игрите през 2020 г. Не става въпрос, че борбата е направила нещо лошо, а гледахме кое е най-добре за игрите", заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?