Борим корупцията основно на хартия

Повече от половината европейци смятат, че проблемът се увеличава през последните години

Борим корупцията основно на хартия

България все още е на дъното сред страните, в които корупцията е сериозен обществен проблем, но по писането и приемането на стратегии страната ни е може би на първо място. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на семинар, посветен на борбата с корупцията в ЕС в София. Във форума участваха още Мария Асениус - началник на кабинета на европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом, и председателят на Управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов.

“Корупционният натиск най-ясно е изразен при обществените поръчки”, каза министър Цветанов. Годишно се разиграват чрез търгове между 4 и 4.5 млрд. лв. Затова правителството фокусира вниманието си върху по-голямата прозрачност и критерии, по които се провеждат обществените поръчки, посочи вътрешният министър.

Според него трябва да има целенасочен подход, за да има прозрачност и бизнес климатът да бъде подобрен. Министър Цветанов даде за пример създаването на БОРКОР, която има за задача да представи платформа, по която да се провеждат обществените поръчки така, че да се избегне всякакъв дискриминационен ефект.

За правителство най-важно беше да има партньорство с европейските институции и да приемаме градивно всички техни препоръки, заяви още Цветанов. Той изтъкна като прогрес в политиките, които се реализират, създаването на службата АФКОС с необходимия административен капацитет.

АФКОС разглежда всички сигнали за злоупотреби с еврофондовете и има задължение за всяко нарушение на европейските правила да подава сигнали до ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите. Службата АФКОС беше създадена още по времето на тройната коалиция, като тогава беше на подчинение на премиера. По времето на управлението на ГЕРБ тя беше прехвърлена от Министерски съвет на пряко подчинение на вътрешния министър. “През последната година можем да правим и административни разследвания с националната точка за контакт АФКОС”, посочи Цветанов.

“Корупцията има особено негативни влияния върху обществото като цяло - ерозира гражданското доверие и има сериозни последствия върху икономиката. Това е причината, поради която комисар Малстрьом обръща толкова сериозно внимание на явлението”, отбеляза началникът на кабинета ѝ Мария Асениус. Според нея, “въпреки че ЕС е считан за една от по-чистите части на света, корупцията все пак присъства и се отразява върху всички ни”.

Трима от всеки четирима европейци продължават да виждат корупцията като сериозен проблем в тяхната страна, показва проучване на Европейската комисия. Повече от половината европейци смятат, че нивата на корупцията в техните страни се засилва през последните 2 години. 40% от тях считат, че близките връзки между бизнеса и политиката спомагат на корупцията. Една трета са на мнение, че липсата на действие от страна на политиците и липсата на прозрачност на начина, по който техните данъци се изразходват, са фактори, които също спомагат за корупцията.

През юни 2011 г. Европейската комисия прие стратегия срещу корупцията, която предвижда редовни доклади за опитите за борба с явлението в страните членки. Първият от тези доклади ще бъде представен през 2013 г. Според Мария Асениус задълбочените доклади могат да предизвикат промени и да помогнат за увеличаването на доверието между страните- членки на ЕС. Причината е, че в докладите ще бъдат посочвани проблемите, ще се представят и добрите практики, което ще даде тласък на политическото желание за справяне с проблема, смята Мария Асениус.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?