Борис Джонсън призова за глобален договор за прозрачност при пандемии

Борис Джонсън призова за глобален договор за прозрачност при пандемии

Британският премиер Борис Джонсън призова за сключване на глобален договор за гарантиране на истинска прозрачност при пандемии, предаде Ройтерс.

Целта е страните да обменят данни, на фона на безпокойствата на Великобритания и Съединените щати, че наскоро приключилата мисия на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан не е получила пълен достъп. Екипът се опита да установи произхода на новия коронавирус, открит в централния китайски град през декември 2019 г.

"Мисля, че светът има нужда от общо споразумение как да бъдат проследявани данните във връзка с пандемии от животински произход. . . и ние искаме общо споразумение за прозрачност", каза Джонсън на пресконференция вчера в отговор на въпрос на Ройтерс. Той посочи, че целта е подписалите договора страни да споделят всички данни, с които разполагат, "за да установим докрай (как се е появил новият коронавирус) и да не допуснем (подобна пандемия) да се случи отново".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства в Туитър инициативата на британския премиер, "за да бъдат подобрени подготвеността, устойчивостта и възстановяването в световен мащаб".

В рамките на британското ротационно председателство на Г-7 тази година, Джонсън иска да поведе усилията за глобална реакция на пандемии, включително чрез система за ранно предупреждение. В петък предстои видеконферентно заседание на лидерите на страните от групата, на което ще бъдат обсъдени борбата с коронавируса и разпределението на ваксините.

Новият коронавирус причини смъртта на 2,4 милиона души, потопи световната икономика в най-дълбоката ѝ мирновременна рецесия от времето на Голямата депресия и внесе объркване в живота на милиарди хора, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус