Борис Джонсън: След Брекзит Великобритания ще скъса с много от правилата на ЕС

Борис Джонсън: След Брекзит Великобритания ще скъса с много от правилата на ЕС

Британският премиер Борис Джонсън се опита да измести предизборните дебати в страната от въпроси за характера му към темата за Брекзит, като обеща повече протекции за британските фирми и на фермерите, когато Великобритания напусне Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция той обвини обструкционистки настроени британски политици, че се опитват "да забавят, да разводнят и изобщо да отрекат" Брекзит. Той отново обеща, ако консерваторите спечелят парламентарните избори на 12 декември, да извади Обединеното кралство от Европейския съюз на сега насрочената дата - 31 януари, "за да можем най-после да тръгнем напред като страна".

Той рекламира ползите, които ще дойдат за Великобритания от напускането на ЕС, и обеща правителството му да въведе нови правила за държавна помощ, които да му позволят да се намесва в подкрепа на затруднени компании.

Сегашните регулации в ЕС ограничават размера на помощта, която правителствата на страните членки могат да оказват на компании или отрасли на икономиката, за да не се пречи на конкуренция. Обещанията за повече държавна намеса в икономиката е много по-характерно за левоцентристката Лейбъристка партия, отколкото за консерваторите, проповядващи свободни пазарни отношения, отбелязва АП.

Джонсън отново каза, че Великобритания и ЕС ще могат да сключат споразумение за свободна търговия до края на следващата година въпреки мненията на експертитe, че този срок е твърде оптимистичен.
Джонсън обяви и редица други планове за скъсване с правилата на ЕС, което ще направи още по-трудно запазването на близки търговски отношения със съюза. Той каза също, че няма да продължава преходния период след края на 2020 г., дори и все още да няма търговско споразумение с Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа