Борис Джонсън загуби първия изборен тест за Брекзит

частичните парламентарни избори в избирателния окръг Брекон и Радноршър в Уелс

Новият британски премиер Борис Джонсън понесе първото си изборно поражение, след като неговата консервативна партия загуби частичните парламентарни избори в избирателния окръг Брекон и Радноршър в Уелс, съобщи Ройтерс.

Според официалните резултати кандидатката на проевропейската партия Либерални демократи Джейн Додс е победила кандидата на консервативната партия Крис Дейвис с 13 826 гласа срещу 12 401.

Така парламентарното мнозинство на управляващите консерватори беше сведено до само един глас, което усложнява стратегията на Джонсън за Брекзит.
До тези частични избори се стигна, след като депутат от консервативната партия беше обвинен в деклариране на неверни данни за разходите си и беше отзован от парламента с петиция на местни избиратели, отбелязва Ройтерс.

"Първата ми работа като ваш народен представител, когато пристигна в Уестминстър, ще бъде да намеря Борис Джонсън, където и да се крие, и да му кажа гръмко и ясно: "Престанете да си играете с бъдещето на нашите общности и веднага изключете варианта за Брекзит без сделка", заяви Додс след обявяването на резултата от изборите.

Британският в. "Гардиън" оценява поражението на торите като сериозен удар за Борис Джонсън.

Победата на кандидата на либералдемократите означава, че работното мнозинство на новия премиер в Камарата на общините е сведено до само един депутат. Това ще бъде използвано като знак, че избирателите са обезпокоени от обещанието на Борис Джонсън да напусне ЕС без споразумение, отбелязва вестникът.

"Ню Йорк таймс", цитиран от БТА, отбелязва, че през първата седмица във властта Джонсън се е опитал да си създаде образ на енергичен лидер, решен да изведе Великобритания от ЕС до крайния срок 31 октомври и готов да рискува с неорганизирано излизане от съюза, ако е нужно.

Но вчерашната загуба е напомняне за крехкостта на позицията му в парламента. Мнозинство от депутатите в Лондон вече гласуваха против Брекзит без споразумение, а в законодателния орган са в ход още действия за блокиране на подобен развой, пише "Ню Йорк таймс".

За да увеличи шансовете си на изборите в Уелс, Либералдемократическата партия, която се представи добре на последните местни и европейски избори, формира "Коалиция на оставането (в ЕС)" заедно с други партии единомишленици. Това превърна Брекън и Радноршър в нещо като тест за бъдещо сътрудничество сред противниците на Брекзит, коментира "Ню Йорк таймс".

"Индипендънт" отбелязва, че поражението на торите на частичните избори ще създаде още предизвикателства за прокарване на Брекзит в парламента и може да увеличи шансовете за нови предсрочни парламентарни избори.

При евентуални предсрочни избори Борис Джонсън би си осигурил мнозинство в Камарата на общините само ако Обединеното кралство излезе на 31 октомври без споразумение, показва проучване, цитирано от "Дейли телеграф".

Консерваторите биха имали 7-процентна преднина пред Лейбъристката партия и биха неутрализирали подкрепата за Партията на Брекзит, ако премиерът свика предсрочни парламентарни избори след евентуален Брекзит без споразумение, сочи анализ на компанията "Комрес".

При всички останали сценарии - включително избори преди Брекзит, ново продължаване на крайния срок за излизане от ЕС или след напускане със споразумение, подобно на това на Тереза Мей - консерваторите биха останали без мнозинство.

Борис Джонсън поставя в резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 часовник, отброяващ оставащото време до Брекзит, пише "Дейли мирър".

По данни на вестника в сряда такъв часовник е бил поставен в партийната централа на торите, а от вчера часовник има и на "Даунинг стрийт" 10, където ще бъде поставен в кабинета на Джонсън.

Часовникът ще отброява дните, часовете, минутите и секундите до точните дата и час на излизане на Великобритания - 23 ч. британско време на 31 октомври.

Часовникът е дигитален, с петсантиметрови червени цифри, и може да се види от 23 метра разстояние.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?