Британският министър за Брекзит съветва ЕС да промени преговорния мандат на Барние

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли призова главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние да настои пред лидерите на Евросъюза да променят преговорната рамка, тъй като британският парламент няма да приеме сегашното споразумение, отхвърлено вече 3 пъти от депутатите, предаде Ройтерс.

В статия във в. "Мейл от Сънди" Баркли посочва, че "политическите реалности" са се променили и вече не са онези, при които Барние е получил своите инструкции да преговаря след референдума преди повече от 3 г., и затова неговият мандат трябва да отрази тези реалности.

Новият британски премиер Борис Джонсън се зарече да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение и каза на Брюксел, че нови преговори са безсмислени, ако преговарящите не се откажат от т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница, договорен от бившата премиерка Тереза Мей.

Барние обаче остава на позицията, че ЕС няма да предоговаря споразумението за "развода", включително и предпазният механизъм, който служи за гаранция, че няма да се възстанови "твърдата граница" между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС.

"Барние трябва да настои пред лидерите на ЕС да си помислят дали и те искат споразумение и да го упълномощят да преговаря по начин, който позволява да се стигне до обща позиция с Обединеното кралство. В противен случай нещата отиват към развод без споразумение", предупреждава Баркли в статията си.

Според британския министър "въпросите за ирландската граница трябва да бъде решени в преговори за бъдещото споразумение между Лондон и Брюксел - където винаги им е било мястото - и ние сме готови да преговаряме с добра воля на тази база".

Той добавя, че в британското правителство вече е започнало работа за намиране на решения, такива могат и ще бъдат намерени в контекста на споразумението за свободна търговия, което Великобритания ще договаря с ЕС след 31 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?