Борис Велчев очаква положителна оценка от ЕК

Борис Велчев очаква положителна оценка от ЕК

Главният прокурор очаква Европейската комисия да оцени положително в предстоящия си технически доклад работата на поверената му институция срещу престъпленията, свързани с финансовите интереси на Евросъюза.

Оценката си за предстоящия доклад за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност Борис Велчев сподели в сряда на неформална среща с представители на медиите.

Велчев посочи, че през първите месеци на годината прокуратурата буквално е внасяла по един обвинителен акт за злоупотреби с европари. Главният прокурор съобщил този факт и на представителите на ОЛАФ, с които се срещна преди две седмици. Велчев обаче казал на шефа на Дирекция "Разследвания и операции" в Европейската служба за борба с измамите Тиери Кретиен, че не е реалистично прокуратурата да продължи да работи с такива темпове.

Велчев обаче посочи, че проблемът не е в разкриването на този тип престъпления , а в наказанията. Специалния текст в закона е такъв, че те приключват само с глоба или със споразумения с ниски санкции, каза главният прокурор.

Той заяви, че в доклада на ЕК не се очакват политически оценки, тъй като той е експертен, а операциите като "Наглите" и "Октопод" ще бъдат отчетени в следващия доклад на комисията през лятото.

Велчев говори и за реформата в прокуратурата. По думите му тя трябва да се направи така, че да е без значение кой е главен прокурор. Велчев е убеден, че прокуратурата трябва да се децентрализира, защото е "много е удобно прокуратурата да е единна и централизирана и винаги да има един виновен".

Той обясни, че не може един човек (главният прокурор бел.ред.) да носи отговорност за 1731 прокурори. Отговорността според Велчев трябва да се разпредели между апелативните прокурори по райони.

Велчев отново засегна и седемгодишния мандат на главния прокурор, който според него е излишно раздут. Пет години са достатъчни, за да се направят реформи.

Първият обвинител в държавата отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент. "С политиката не ме забърквайте", призова той и припомни, че си има професия – университетски преподавател. Дори допусна, че след като изтече мандатът му, ще бъде по-добър преподавател.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?