Борисов: Ако санирането не ви харесва, спрете го

Тонът на предизборната кампания бил реваншистки

"Ако санирането не ви харесва, на 26 март можете да го спрете", заяви в Благоевград бившият премиер Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Изказването му бе по повод провокации от граждани, че в едни блокове се прави добре, а в други - не.

Лидерът на ГЕРБ посети ж. к. "Струмско" в Благоевград, за да опровергае критиките в последно време към програмата за саниране.

Наскоро служебното правителство изнесе данни, че заложените 2 млрд. лв. по програмата ще стигнат само за подписаните 2022 договора до януари 2016 г., а останалите ще чакат с надеждата новото правителство да увеличи парите по програмата. От сдружението на общините пък се оплакаха, че процесът по отпускането на средствата на договорите, за които има пари, върви бавно.

Малко след пристигането на Борисов в благоевградския квартал младеж от тълпата извика: "Не искаме саниране, а работа и заводи", предаде БГНЕС. Борисов отвърнал, че край Пловдив има 140 завода, но младежът, обявен от привържениците на ГЕРБ за провокатор, отвърнал, че в Благоевград няма.

Благоевград е една от най-активните общини, участващи в програмата за саниране. По нея в момента се обновяват 120 жилищни блока в града.

По-рано в неделя Борисов коментира предизборната реторика по време на участието си в Осмия зимен университет на "Младежи ГЕРБ" в Сандански.

"Често съм упрекван от приятели, колеги и съпартийци, че съм прекалено добър и толерантен", каза той пред младите хора. Изказването му бе по повод тона на предизборната кампания, който по думите му е "безпардонен, реваншистки, нагъл“.

"Срещу нас имаме царе на манипулацията", отбеляза Борисов. На този фон той бил прекалено толерантен. "Не може изборите да са разделението на нацията, но такъв тон ни беше зададен", заяви още бившият премиер.

В обръщението си към младежите от ГЕРБ той каза също, че вярва в това, което пише на сградата на Народното събрание - че съединението прави силата. "Аз искам да правим мир, да градим, да строим и да даваме на хората да го ползват", заяви Борисов.

Борисов представи пред младежите на партията карта на България със снимки на театрите, строителните и многобройните други обекти, изградени по време на управлението на ГЕРБ. Той призова младитеда не се плашат от "тези, които твърдят сега, че се променят, но залагат на лъжите и манипулациите“.

"Хората знаят, че това, което ние кажем - става, ние сме предвидими, хората знаят какво могат да очакват от нас, какво можем", каза председателят на ГЕРБ.

Той съобщи, че отива да види след срещата какво се прави в момента в участъка от автомагистрала "Струма" между Сандански и Кресна, а след това и в Благоевград, където цели квартали, по думите му, са станали неузнаваеми благодарение на санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, започнато от правителството на ГЕРБ.

"Защото като видя това, което се прави, ме амбицира да го довършим и в същото време ме пречиства, дава ми самочувствие, каза Борисов. Направете го и вие и съм убеден, че победата ще бъде за нас. Не трябва да се тупаме в гърдите и да сме толкова самоуверени като другите, но аз съм убеден в добрия изход. Хората много бързо разбраха какво може да им се случи", отбеляза още той.

В началото на срещата председателят на "Младежи ГЕРБ“ Георг Георгиев поиска по силата на традицията за днешния ден - Сирни Заговезни, прошка от името на младите в партията от нейния председател. Бойко Борисов също поиска прошка за волно или неволно допуснатите грешки, като подчерта колко хубава е тази българска традиция, която помага на човек да се изчисти от негативните мисли и омразата и така да върви напред, загърбвайки лошото.

По-късно през деня Борисов откри предизборната кампания в София.

"Нашият проблем не е идването на власт, а какво ще правим, ако трябва да управляваме и с кого. Интересува ни оценката само на народа, прошка искаме само от тях", заяви експремиерът, който е и водач на листата в 25-и МИР.

Според Борисов упорито се лансира тезата, че има нещо лошо в страната. По думите му левицата, докато е била във властта, не е направила нищо. Той припомни отново проектите за магистрала "Люлин“, за "Цанков камък“, за магистрала Марица. Той заяви, че в момента има голямо желание "да се караме някъде с Нинова".

"Какво могат те да ни кажат, обърна се Борисов към левицата, и продължи - какво построено ще ни покажат, какво решено като проблем ще ни покажат? Два пъти бяха на власт. Ако искат - да строят "Белене" и "Южен поток", заяви той.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?