Борисов: Ако този кабинет остане на власт, догодина ще сме по-зле от Гърция

Бойко Борисов и представители на ГЕРБ се срещнаха със западни посланици. Сн. Пресцентър на ПП ГЕРБ

"Ако това правителство остане още на власт, през 2015 г. България ще е по-зле от Гърция." Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на двучасова среща в понеделник с посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО у нас. След разговора дипломатите отказаха коментар, а първоначално от пресцентъра на ГЕРБ обясниха, че няма да има официална информация.

По-късно от там цитираха мнението на бившия премиер, изразено пред посланиците, че НАП и митниците са събрали с около милиард по-малко от предвиденото, а правителството се разплаща в момента с бъдещи приходи. "С кредитите, които взимат днешните управляващи, задлъжнялостта на страната се увеличава. В момента те си откупуват още една година управление с парите, които харчат за социални плащания. И моята песимистична прогноза е, че и валутният борд няма да издържи, ако продължават да управляват по този начин", е заявил Борисов.

Според неговата прогноза, ако кабинетът остане още 1 година на власт, догодина няма да може да направи бюджет, защото няма да може да вземе повече кредити.

Бойко Борисов подчертал, че ГЕРБ е предсказуем партньор на ЕС и стриктно спазва европейските правила, съобщиха от пресцентъра на партията. "Горд съм, че по време на управлението на ГЕРБ спазвахме абсолютно всички правила на ЕС. За тези 4 години България бе една от малкото страни, заедно с Германия, Естония и Финландия, чиито рейтинг бе вдигнат от рейтинговите агенции "Стандарт енд Пуурс" и "Муудис". България бе извадена от процедурата за свръхдефицит и я оставихме финансово най-стабилната държава в Европа. В момента това е вече само история, защото преди дни една от уважаваните кредитни агенции промени оценката си за перспективата на страната от стабилна към негативна", е подчертал Борисов.

Като друг негатив е посочил решението на еврокомисаря по енергетика Йотингер да отстрани правителството от преговорите за "Южен поток”, и ЕК да преговаря с Русия вместо България.

"ГЕРБ сме единствената икономически, финансово и политически независима партия в България и решенията ни се взимат само вътре в партията. Целта на всичко, което излиза за нас е да се дискредитира ГЕРБ, защото ние стриктно спазваме правилата на ЕС, изцяло се придържаме към решенията на Европейската народна партия и наистина се борехме с организираната престъпност", посочил Борисов.

Той прогнозирал, че в следващите няколко години отново ще бъде извадена на дневен ред етническата карта, като дал за пример населението в района на Гърмен, което е държано в подчинение от депутата от ДПС Ахмед Башев. "На последните избори за първи път 2500 души в този район гласуваха за ГЕРБ. Нашите кандидати бяха български мюсюлмани, работеха като директори на местните училища, и само преди дни бяха уволнени", е казал Борисов пред посланиците и е предупредил, че такива действия създават напрежение в смесените райони и хранят националистите. "Неслучайно преди дни беше създадена още една етническа партия – "ПОМАК", допълни председателят на ГЕРБ. По думите му, целувката между Станишев и Местан ще се окаже пагубна за БСП.

Бойко Борисов обяснил още, че "Атака" е ключовата дума за сегашното управление на България. "Златният пръст на Волен Сидеров доведе това управление на власт. Вече 6 месеца трите партии БСП, ДПС и "Атака" управляват заедно. Без "Атака" нямаше да има това управление", казал Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?