Борисов: Ако този кабинет остане на власт, догодина ще сме по-зле от Гърция

Бойко Борисов и представители на ГЕРБ се срещнаха със западни посланици. Сн. Пресцентър на ПП ГЕРБ

"Ако това правителство остане още на власт, през 2015 г. България ще е по-зле от Гърция." Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на двучасова среща в понеделник с посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО у нас. След разговора дипломатите отказаха коментар, а първоначално от пресцентъра на ГЕРБ обясниха, че няма да има официална информация.

По-късно от там цитираха мнението на бившия премиер, изразено пред посланиците, че НАП и митниците са събрали с около милиард по-малко от предвиденото, а правителството се разплаща в момента с бъдещи приходи. "С кредитите, които взимат днешните управляващи, задлъжнялостта на страната се увеличава. В момента те си откупуват още една година управление с парите, които харчат за социални плащания. И моята песимистична прогноза е, че и валутният борд няма да издържи, ако продължават да управляват по този начин", е заявил Борисов.

Според неговата прогноза, ако кабинетът остане още 1 година на власт, догодина няма да може да направи бюджет, защото няма да може да вземе повече кредити.

Бойко Борисов подчертал, че ГЕРБ е предсказуем партньор на ЕС и стриктно спазва европейските правила, съобщиха от пресцентъра на партията. "Горд съм, че по време на управлението на ГЕРБ спазвахме абсолютно всички правила на ЕС. За тези 4 години България бе една от малкото страни, заедно с Германия, Естония и Финландия, чиито рейтинг бе вдигнат от рейтинговите агенции "Стандарт енд Пуурс" и "Муудис". България бе извадена от процедурата за свръхдефицит и я оставихме финансово най-стабилната държава в Европа. В момента това е вече само история, защото преди дни една от уважаваните кредитни агенции промени оценката си за перспективата на страната от стабилна към негативна", е подчертал Борисов.

Като друг негатив е посочил решението на еврокомисаря по енергетика Йотингер да отстрани правителството от преговорите за "Южен поток”, и ЕК да преговаря с Русия вместо България.

"ГЕРБ сме единствената икономически, финансово и политически независима партия в България и решенията ни се взимат само вътре в партията. Целта на всичко, което излиза за нас е да се дискредитира ГЕРБ, защото ние стриктно спазваме правилата на ЕС, изцяло се придържаме към решенията на Европейската народна партия и наистина се борехме с организираната престъпност", посочил Борисов.

Той прогнозирал, че в следващите няколко години отново ще бъде извадена на дневен ред етническата карта, като дал за пример населението в района на Гърмен, което е държано в подчинение от депутата от ДПС Ахмед Башев. "На последните избори за първи път 2500 души в този район гласуваха за ГЕРБ. Нашите кандидати бяха български мюсюлмани, работеха като директори на местните училища, и само преди дни бяха уволнени", е казал Борисов пред посланиците и е предупредил, че такива действия създават напрежение в смесените райони и хранят националистите. "Неслучайно преди дни беше създадена още една етническа партия – "ПОМАК", допълни председателят на ГЕРБ. По думите му, целувката между Станишев и Местан ще се окаже пагубна за БСП.

Бойко Борисов обяснил още, че "Атака" е ключовата дума за сегашното управление на България. "Златният пръст на Волен Сидеров доведе това управление на власт. Вече 6 месеца трите партии БСП, ДПС и "Атака" управляват заедно. Без "Атака" нямаше да има това управление", казал Борисов.

Споделяне
Още по темата
Още от България