Драгомир Стойнев критикува ”политическия” рейтинг на ”Стандарт енд Пуърс”

Драгомир Стойнев, сн. БГНЕС

За първи път кредитна агенция си позволява чисто политически да коментира ситуация в страната, каза в събота икономическият министър Драгомир Стойнев по повод решението на международната рейтингова агенция ”Стандарт енд Пуърс” да промени от ”стабилна” към ”негативна” перспективата пред кредитния рейтинг на България.

”Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар”, каза министърът по време на срещата си с членове на Американската търговска камара в България, цитиран от БТА.

В анализа към решението на международната агенция се посочва, че основен фактор за промяната на перспективата от стабилна на отрицателна са "слабите перспективи пред растежа в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи“.

"След парламентарните избори през май, БСП и ДПС се коалираха в правителство на малцинството. Скоро след встъпването си във власт към кабинета бяха отправени призиви за оставка заради назначаването на директора на ДАНС. Въпреки че досега правителството успява да устои на натиска на протестите, смятаме, че увеличеното напрежение от страна на гражданското общество би могло да затрудни провеждането на политики и да увеличи вероятността от предсрочни избори", се казва ванализа на агенцията.

"Политическата ситуация в България се характеризира също и със съдебна система и обществени поръчки, които, според ЕС, имат нужда от подсилване", допълват от рейтинговата агенция.

На този фон Драгомир Стойнев обеща пред американските инвеститори, че задачата на правителството е базата диалог в обществото да се подобрява бизнес климата. Той изрази очакване българският бизнес догодина да тръгне по пътя на икономическия растеж.

Стойнев допълни, че предстои облекчаване на редица разрешителни режими, като 84 от тях трябва да бъдат изцяло "изчистени". Министърът каза, че тези режими главно се дължат на европейско законодателство и съобщи, че е поискал на европейско равнище да има по-голям синхрон между Европейската комисия и Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?