Борисов бил против показните прокурорски акции

Борисов бил против показните прокурорски акции

Премиерът Бойко Борисов, който преди няколко месеца обяви, че се е "разбрал" с главния прокурор Иван Гешев как да работят, даде да се разбере, че не харесва показните акции на държавното обвинение.

"Категорично съм против всякакви показни акции, категорично", заяви той брифинга си четвъртък, когато обявени рокадите в правителството.

Борисов твърди, че не получава предварително информация за намеренията на прокуратурата. Той посочи два случая – арестът на бившия екоминистър Нено Димов и няколко месеца по-късно на заместника му Красимир Живков. За тях научил от медиите.

Репликата на Борисов е знак, че Гешев вероятно не желае да има близки отношения с него. Докато главен прокурор беше Сотир Цацаров, двамата с премиера имаха срещи всяка сряда, на които присъстваха и шефовете на различните служби за сигурност. Преди месеци обаче Борисов каза, че новият главен прокурор не работи така.

През февруари премиерът обяви: "От три месеца не са идвали прокурорите в сряда на сбирка. Защото с този прокурор се разбрахме – да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода".

Няколко дни по-късно Гешев му отговори многозначително - че никой не можел да казва на държавното обвинение какво да прави и какво да не прави.

"Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или не размажем, разни бизнесмени - Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов - били сме извършили политическо убийство. Ако обичат, да си вършат работата", заяви тогава Гешев.

В момента главният прокурор е в отпуск. Той си е взел почивка на 20 юли, дни след началото на протестите с искане за оставката му.

Оттогава замлъкна и иначе несекващата му активност в медиите, в Тиутър и на специалния му сайт. От пресцентъра на прокуратурата казаха, че Гешев работел по-добре, когато е в отпуск и така можел да се съсредоточи върху борбата с корупцията по върховете на властта и организираната престъпност. С какви идеи ще се върне главният прокурор след отпуска, ще се разбере на 9 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България