Борисов хем очаква пълно мнозинство, хем се колебае ще става ли премиер

Борисов хем очаква пълно мнозинство, хем се колебае ще става ли премиер

Бойко Борисов се опита да вдъхне надежди за постигане на пълно мнозинство за ГЕРБ в изборите за национален парламент, но едновременно с това сам демонстрира колебание изпълнимостта на тази цел, като не даде категоричен отговор ще стане ли министър-председател.

С резултат от 24.48% ГЕРБ се класира първа на евроизборите в неделя. Ако този резултат се повтори на 5 юли, партията няма да може да състави правителство и ще се наложи да води преговори не само със Синята коалиция, но и с още една или две партии.

На въпрос компетентен ли е да ръководи държавата, на пресконференцията си в изборната нощ Борисов заяви, че и другите премиери преди това са се учили, а някои са били без ден трудов стаж.

"Ако се наложи", няма да управлявам сам, а с всички хора около себе си, добави той. Ако се налага да отида в правителството, ще е защото няма друг вариант за мен, Станишев иззе почти всички дейности в София, така че за да си изпълним ангажиментите в столицата, може и да трябва да отида в изпълнителната власт, заяви столичният кмет.

Той потвърди, че няма да се кандидатира нито в пропорционална, нито в мажоритарна листа на ГЕРБ за националните избори.

Борисов не коментира и какво би се случило, ако се възпроизведат резултатите от евровота и БСП и ДПС имат повече гласове от ГЕРБ и десните.

Надявам се избирателите да дадат по-ясно и отчетливо гласа си, да гласуват, да ни дадат подкрепа, защото иначе толкова пъстър парламент няма да е добре и ще се наложи да се правят компромиси, заяви той.

Мисля, че с днешния резултат подкрепата за ГЕРБ ще нарасне, защото избирателите ще разберат, че имаме реален шанс да победим тройната коалиция, заяви той.

Колкото повече компромати вадят срещу нас, толкова по-убедително печелим, каза лидерът на ГЕРБ по повод черната PR- кампания срещу него и лидера на ДСБ Иван Костов.

Борисов заяви още, че се надява НДСВ да преразгледа своята политика и сътрудничеството си с БСП и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ призова председателя на ВАС Константин Пенчев, който казал, че му е оказан натиск да не регистрира Синята коалиция, да съобщи кой именно му е оказал натиск. Тогава можем да приемем, че в България може да спре процеса на манипулиране на изборите, допълни той.

В понеделник Синята коалиция призова настоятелно ГЕРБ още тази седмица да се разбират за издигане на общи мажоритарни кандидати, тъй като в противен случай БСП и ДПС навсякъде ще бият кандидатите на Борисов.

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров издигането на общи кандидати ще покаже дали ГЕРБ иска да управлява след изборите. Борисов заяви в неделя вечер, че предстои да се анализират резултатите от евровота и да се прецени, но формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че са против общи номинации и призова десните партии да подкрепят мажоритарните кандидати на ГЕРБ.

В изборната нощ Борисов така и не даде ясен отговор на множеството въпроси ще се коалира ли със Синята коалиция след 5 юли. Той посочи на няколко пъти, че “винаги сме били готови на разговори“ и че партията му бележи "устойчив ръст", а сините вкарват едва един евродепутат и се борят за втори. В същото време обаче отбеляза, че десните невинаги са подкрепяли партията му, като например по казуса с чистотата в София.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009