Борисов: Идеята за предсрочни избори е летен мираж на левицата

Премиерът обеща помощ за клиентите на фалиралия застраховател, "доколкото позволява законът"

Борисов: Идеята за предсрочни избори е летен мираж на левицата

Според премиера Бойко Борисов идеята за предсрочни парламентарни избори като летен мираж на левицата, която в момента е на ваканция. По време на поредната си инспекция по строителни обекти предимно в източната част на страната, която тази неделя бе в Стара Загора, той подчерта, че в страната има недостиг на работна ръка, огромен финансов резерв и намален външен дълг с 2,5 млрд.лева.

Исканото от БСП извънредното свикване на парламентапък по думите му, цитирани от БТА, е пореден опит за популизъм на опозицията, дни преди началото на редовната сесия.

Борисов коментира и двете теми, заради които левицата поиска това извънредно заседание.

Търговският регистър ще бъде възстановен изцяло в сряда, изтъкна премиерът. Той подчерта, че с кибератаки са компрометирани и избори и това не е прецедент. Като пример посочи Холандия, в която след подобен инцидент е било взето решение да се преустанови електронното гласуване.

"Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата", каза министър-председателят.

Утре в Министерския съвет ще има работна среща по повод отнемането на лиценза на кипърскатазастрахователна компания "Олимпик", която остави близо 200 хиляди шофьори с прекратени застраховки "Гражданска отговорност". Чрез клона си в България и благодарение на 30 на сто по-ниски цени, които предлагаше за задължителната полица, компанията успя да завземе 9.2 на сто пазарен дял по данни на КФН към май.

След работната среща финансовият министър и представител на КФН ще дадат пресконференция, на която ще предложат компетентен отговор на казуса, обяви Бойко Борисов. Той обяви, че българското правителство ще търси съдействие от евродепутатите за решение на казуса със застрахователя от Кипър, който е представител на страна членка на ЕС.

“Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на клиентите на "Олимпик", каза още премиерът, цитиран от правителствения пресцентър. Според него обаче самият бизнес от ресурсите на гаранционни фондове, трябва да помогне за поемане на негативите от случващото се. "Това държавата да се намесва при всеки проблем започва да се превръща в опасен прецедент. Банковият сектор, застрахователният сектор, имат гаранционни фондове. Самият бизнес да ги поеме", каза Борисов.

"Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“, добави той.

В Стара Загора се реализира най-мащабното строителство през XXI век - реализират се европроекти за близо 52 милиона лева, обяви пред журналисти премиерът, след като разгледа изпълнението на реконструкцията на централната градска част, моста в южната част на града, езиковата гимназия "Ромен Ролан", основно училище "Железник" и парк "Аязмото".

Санирани са 80 блока в града, строим нови жилища за социално слаби, държавата осигури 2 млн. лева и започваме да изграждаме нова канализация в квартал "Самара", добави кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той подчерта че скоро държавата ще стане акционер и в новоизграждащия се индустриален парк край града.

Премиерът беше посрещнат в митрополията от Старозагорския митрополит Киприян. Двамата обсъдиха първото обновление на парка, 120 години от създаването му, като първа екологична инициатива на Балканите в полза на гражданите, реализирана от БПЦ в края на XIX век.

Правителството финансира европроекти в общини в цялата страна и независимо дали кметът е избран от ГЕРБ или БСП, посочи по-късно на пресконференция премиерът. Като примери той посочи Свищов, Троян и Провадия, в които кметовете не са от управляващата коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България