Парламентът ще заседава извънредно заради Търговския регистър и "Олимпик"

Корнелия Нинова заедно с депутати от БСП внася подписите за извънредно заседание на НС, сн. БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева свивка във вторник следобед извънредно заседание на парламента. То се наложи след като БСП първо се закани, а в понеделник и внесе 61 подписа за провеждане на заседание на Народното събрание. Темите ще са фалитът на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което имаше клон и в България, и хаосът с неработещия от десетина дни Търговски регистър.

Социалистите искат Народното събрание да вземе решение загубите на хората, сключили застраховката "Гражданска отговорност" с кипърското дружество, да бъдат поети от гаранционния фонд, а държавата да влезе в правата им и да води съдебните дела в Кипър.
Покрай срива на Търговския регистър БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов, както и оставката на правосъдния министър Цецка Цачева, с която да се поеме политическата отговорност.
"Очакваме конкретната дата на извънредното заседание от председателя на парламента Цвета Караянчева, правилникът казва, че трябва да се свика в 7-дневен срок", коментира пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Минути след това обаче Каранчева я изненада и свика извънредното заседание на следващия ден в 13 часа.

Днешното решение при премиера е неудовлетворително и за нас, и за засегнатите хора от фалита на кипърското дружество "Олимпик", посочи Нинова.
Социалистите предлагат КФН да даде предписание на Управителния съвет на Гаранционния фонд да върне на хората парите, да влезе в техните права и след това да води дела в Кипър.

Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да помогнем на тези хора, коментира лидерът на БСП. "Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, не можем да помогнем на 270 хиляди българи в спешен порядък", каза тя. Нинова посочи, че са готови да внесат и законодателни промени във връзка с казуса с "Олимпик".

От БСП настояват за пълна прозрачност за състоянието на фонда. "Започваме да си задаваме въпроси - да не се окаже, че това е пирамида, има ли пари в Гаранционния фонд", попита Нинова.

Вината е на държавата и на институциите, коментира председателят на БСП и призова да се поеме отговорност не само чрез оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. От левицата обявиха, че не са против освобождаването на Агайн.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева все още си дължи оставката заради срива на Търговския регистър, добави Нинова.

В отговор на въпрос лидерът на БСП посочи, че КФН е информирана официално от кипърската страна на 10 май за застрахователно дружество "Олимпик", веднага са качили информацията на страницата на Комисията и са решили, че с това проблемът е решен. Формално са си изпълнили задълженията да го качат на страницата и нито дума информационна кампания и никакъв контрол след 10 май правят ли се полици, плащат ли се вноски, коментира Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България