Борисов иска стратегия от премиера до 4-5 дни или да подаде оставка

Борисов иска стратегия от премиера до 4-5 дни или да подаде оставка

Премиерът Сергей Станишев да си подаде оставката, настоя в петък неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов във връзка с последните престрелки посред бял ден в София. 

“Вчера (ден след покушението срещу Манол Велев и безразборната стрелба в “Белите брези” – б. ред.) за последен път се опитах да подам ръка на премиера за тези проблеми, които не са решими от нито една партия без национален консенсус. И ако тук - до четири-пет дни - ако той не излезе с ясно предложение и искане за контакт или направата на някаква стратегия, не министър Румен Петков, а премиерът трябва да си подаде оставката, защото няма воля, за да се занимава с този въпрос", поясни Борисов.

Така бе потвърдена позицията му в подкрепа на вътрешния министър Румен Петков, за чиято оставка настоява опозицията. Борисов обясни нещата така: Не сме дали рамо на Петков, защитихме държавността и всички служители на МВР.

Мнението на бившия главен секретар на МВР е, че искането на оставка на вътрешен министър след стрелбата става инструмент в ръцете на организираната престъпност. Не се разбра защо такъв инструмент няма да е евентуалната оставка на министър-председателя.

“Сега стават една-две престрелки и започват да се искат оставки”, коментира Борисов, след като от началото на годината бяха убити двама представители на местната власт, един близък до президента бизнесмен, а от сряда в тежко състояние с куршум в главата е и един от нещатните съветници на държавния глава. 

“За организираната престъпност не е проблем да си организира три-четири престрелки и ако само се искат оставки, така ще падне правителството”, заяви още столичният кмет.

Според него след опита за покушение срещу Манол Велев въпросът не е да се иска оставката на Румен Петков, а къде е било правителството, когато се вземат спортни имоти. "Така ли се отблагодарява БСП на своите спонсори?", попита Борисов.

Политическите сили да не се възползват от сегашната ситуация, а когато обстановката е по-спокойна да се съберат и да изградят национална консенсусна стратегия по проблемите на страната, която да се отнася и до външната политика, предлага неформалният лидер на ГЕРБ.

"Разбирам да има правителство, което се е справило досега - по време на неговото управление да не е имало стрелба - да се изпъчиш и да говориш, но няма такова правителство”, заяви Борисов явно по адрес на ДСБ.

Софийския кмет се оплака, че вече три седмици настоява пред премиера да седне и дебатира за това как мисли да събере парите от "сивата икономика".

“Ние можем да помагаме – продължи целещият се в стола на Станишев неформален лидер - да се консолидираме в тази посока, защото утре този проблем ще е и на нас”. Той е за национална стратегия по въпроса с парите от “сивата икономика”.

Основният проблем за лошото ни законодателство е в парламента, където "адвокатите си правят закони с вратички, които да заобикалят". Към престъпниците трябва да се действа с пълната сила на закона, а не "да се оставят да разиграват съда с болнични листове на тях или на техните адвокати", заяви Борисов, чиято словесна стилистика по адрес на съда бе “ние ги хващаме, те ги пускат”.

Формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, който си тръгна от МВР с Борисов,  също изказа подкрепата си за бившите си колеги. “Когато има престъпление, когато има две поредни престрелки в София, по-важно е да създадеш условия служителите на МВР да свършат своята работа. Политиците са тези, които не трябва да създават механизми за консумиране на властта за лични цели. Оттам идва това, което наблюдаваме последните дни”, анализира ситуацията  Цветанов.

“Ако имаме добри закони и консолидиране около една национална стратегия за борбата с престъпността, бихме могли да отговорим на очакванията на обществото и на Европа”, смята той.

Споделяне

Още от България