Борисов: Кандидатираме Румяна Желева за еврокомисар по енергетиката

Борисов: Кандидатираме Румяна Желева за еврокомисар по енергетиката

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на деня парламентарната група и ръководството на партия ГЕРБ ще "окомплектоват" кандидатурата на външния министър Румяна Желева за нов български еврокомисар. Претендираме за енергийния ресор, каза Борисов във вторник и добави, че другите пожелани от страната ресори са разширяване на ЕС и инфраструктура.

Премиерът каза, че в момента се водят усилени разговори, за да имаме подходящо портфолио за българския член на ЕК.

В момента еврокомисар по енергетиката е латвиецът Андрис Пиебалгс, който се кандидатира за нов мандат и който, според различни европейски медии и източници в ЕК, се ползва с отлична репутация. В същото време България е известна като "троянски кон" на Русия в ЕС, не на последно място заради политиката на предишното правителство да защитава руски енергийни интереси в ЕС като този за атомната централа в Белене.

Борисов заяви пред журналисти, че през следващата седмица ще разговаря и с френския президент Саркози и италианския премиер Берлускони, тъй като е необходима сериозна подкрепа, за да получи България енергийния ресор в Европейската комисия.

Според Борисов до срещата на върха в Брюксел на 29 този месец, разговорите по тази тема с основните фигури в ЕС вече ще бъдат осъществени.

Желева предпочита разширяването

Самата Румяна Желева коментира пред БНР, че за разпределението на ресорите България се състезава с станалите страни членки, освен това всичко зависи от мнението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Тя изрази предпочитание към сегашния ресор на финландеца Оли Рен по разширяването на ЕС. За Оли Рен мненията в ЕК са, че се справя добре и почти сигурно ще запази поста още един мандат.

"България би могла да бъде много успешна в процесите на разширяване и ние имаме опит, който можем да предадем към държавите, които се стремят да получат европейско членство”, заяви Желева. Тя поясни, че България има конкретни тези и опит, за да ги предпази от някои грешки. Като такава грешка на България в присъединителния процес тя посочи спирането на III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй", което можело да се избегне.

"Имаме потенциал, който можем да разгърнем", коментира още Желева. Тя добави, че кандидатирането ѝ за еврокомисар е "четвъртото състезание", в което ще участва тази година и това е "голям стрес", но ще направи всичко, зависещо от нея, да представи България "по най-убедителния начин”

Първият български еврокомисар бе Меглена Кунева, на която бе поверен ресорът за защита на потребителите.

Станишев: Желева не е толкова известна и авторитетна като Кунева

Макар че докато беше министър-председател, лидерът на БСП Сергей Станишев и съпартийците му имаха редица противоречия с представителката на НДСВ Меглена Кунева, сега Станишев даде висока оценка на качествата ѝ като еврокомисар. Тя и Желева са "трудно съпоставими“, коментира Станишев пред репортери.

Според него е редно да се търси най-силната кандидатура, която има най-висок авторитет в ЕС и в ЕК и към тези въпроси не може да се подхожда партийно.

Румяна Желева със сигурност има своите качества, но тя е не толкова известна и авторитетна поне засега в европейските институции, каза лидерът на БСП. Не ми е ясно какви са мотивите на министър-председателя да отхвърли кандидатурата на Меглена Кунева, защото тя не се противопоставяла на тройната коалиция, коментира Станишев. Според него това не е критерий, ако се подхожда държавнически.

Ако бъде одобрена за член на ЕК, Желева ще е вторият министър от кабинета на Борисов, който ще напусне поста си броени седмици след формирането му. Министърът на образованието Йорданка Фандъкова вече бе издигната за кандидат -кмет на София.

Междувременно партията на Яне Янев РЗС обяви, че е подкрепила кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар по време на Годишната конференция на консерваторите в Манчестър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?