Борисов казва на Путин решението за АЕЦ "Белене" в понеделник

Премиерът заплаши с оставка, ако не бъде приет законът за конфискация

Борисов казва на Путин решението за АЕЦ "Белене" в понеделник

Премиерът Бойко Борисов смята в понеделник в телефонен разговор с Владимир Путин да му съобщи решението на България за АЕЦ "Белене". Това съобщи Борисов по ТВ7 в неделя, отговаряйки на въпроси на зрители и на водещия в студиото.

Така било коректно, за да не научава от медиите, обясни той, но отказа да съобщи какво е решението.

"Значи утре ще отрежете руснаците?", попита водещият. "Дали ще ги отрежа или не, да не правим изводи", каза премиерът и добави, че вече било договорено с руснаците ново удължаване на преговорите с 3 месеца.

Борисов припомни какво бил казвал на руската страна преди време за проектите. "На г-н Путин казах: "Бургас – Александруполис” не е изгоден, застрашава екологията, в рамките на моя мандат, ще го приключим. АЕЦ "Белене” – ако не намерим голям европейски или американски инвеститор, да диверсифицираме този проект, аз няма да го продължа. Той умишлено е бавен от предишното правителство – Станишев и Първанов трябва да си признаят, че с това, че не дадоха крайна цена в проекта, не го направиха необратим в строителството".

"България няма да е троянски кон на никого, аз съм го казвал на всички посланици. Ние сме свързани с Русия, освободили са ни от Отоманско робство и те са православен народ. Но ние сме в 21-ви век и трябва да се ръководим от прагматиката", аргументира се премиерът, запитан дали сега американците са добрите, а руснаците лошите.

Той отново коментира високата цена на АЕЦ "Белене" и необходимостта средствата да се вложат в други енергийни източници. "Не става въпрос дали обичаме Русия или Америка – какво стана с шистовия газ? Народът го е страх и го спряхме като проучване. Но защо ние да не си направим едно българско дружество и ако знаем, че го има, сами да си го добиваме", продължи той.

"Важното е да има диалог. Не ме е страх от протести – нека да седнат експертите и да решим Така стана и с АСТА", каза Борисов и подчерта, че "Южен поток" е изгоден за България и "това е шансът ни".

Отговаряйки на други въпроси, Борисов предупреди: "Ако не приемат Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, по начина, по който сме се разбрали с президента Барозу, и с Европейската комисия, на другия ден подавам оставка на правителството. Моите депутати го знаят".

Борисов коментира и партийни теми от деня. За сблъсъка на Първанов със Станишев той каза, че това си е тяхна работа и те му били много забавни, "освен и аз да се кандидатирам за лидер на БСП".

"И на г-н Първанов, и на г-н Станишев ще кажа - ГЕРБ няма да прави коалиция с тях".

Той коментира и интригата Капка – Волен Сидеров – нова партия. "Беше едно прекрасно семейство, аз много ги обичах, от години сме приятели, но така се случи, от любов става омраза. Молбата ми е да си решават партийните проблеми, без да ми замесват името на партията. Уважавам ги, нека не ме карат да се произнасям по тях, не ми е приятно".

Споделяне

Още по темата

Още от България