И след разговора Борисов-Путин решението за АЕЦ "Белене" остана неясно

Според говорителя на руското правителство двамата се разбрали за визита на Делян Добрев в Москва

И след разговора Борисов-Путин решението за АЕЦ "Белене" остана неясно

Решението на премиера Бойко Борисов за съдбата на АЕЦ "Белене" остава неясно за обществеността дори и след проведения в понеделник телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин.

След като в неделя Борисов каза, че лично ще съобщи на следващия ден решението за ядрения проект в телефонен разговор с Путин, в понеделник от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха само, че "министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес по телефона с премиера на Руската федерация Владимир Путин".

"Двамата са обсъдили икономическите и политическите отношения между двете държави. В удобно за него време Бойко Борисов ще информира българския президент Росен Плевнелиев и депутатите от Народното събрание за резултатите от разговора", се посочва лаконично в съобщението, без никакви детайли за разговора.

Ден по-рано Борисов заяви, че ще каже на Путин "това, което сме взели като решение за АЕЦ "Белене", за да не научава от медиите". "Дали ще го отрежа, или не – нека да не правим изводи", допълни той относно евентуален отказ от ядрения строеж.

По информация на Mediapool премиерът смята да разговаря с Плевнелиев относно разговора си с Путин в сряда, а парламентът ще бъде информиран в четвъртък.

В същото време прессекретарят на руското правителство Дмитрий Песков съобщи, цитиран от РИА Новости, че Путин и Борисов са се договорили в най-скоро време българският министър на икономиката, енергетиката и туризма да посети Москва, за да обсъди съвместните проекти и всички актуални въпроси. Сайтът на руския премиер Владимир Путин информира, че при посещението на българския енергиен министър с делегация ще бъдат "детайлно обсъдени всички актуални въпроси". По думите на Песков двамата са се спрели по-подробно на двустранните търговски отношения и международните проекти в сферата на енергетиката.

 

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че още не са информирани за разговора между Борисов и Путин и не могат да коментира евентуалната визита на Делян Добрев в Москва.

 

Очакванията от разговора Борисов-Путин бяха или да се обяви отказ от ядрения проект, или да се иска още отсрочка за решението на България.

 

Миналата седмица президентът на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че руската страна все още не знае политическото решение на българското правителство за по-нататъшната съдба на АЕЦ "Белене" и посъветва такова да бъде направено колкото се може по-бързо, тъй като в "Росатом" са уморени от безкрайната промяна в позициите на различни български чиновници.

 

Тогава Кириенко обясни, че еднакво спокойно ще приеме решението както за продължаване, така и за спиране на ядрения проект. По-късно той заяви, че "Росатом" е готов да обсъжда продължаване на преговорите за строежа на АЕЦ "Белене", но при определени условия.Има три варианта на решение за АЕЦ "Белене", а най-малко вероятното е премиерът Бойко Борисов да каже "да" на този проект, коментира в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че ако това се случи, то министър-председателят ще извърши исторически геополитически завой към Русия без държавата да има необходимите пари. Костов напомни, че централата ще струва около 27 милиарда лева, а България ще плаща тези средства през следващите 15 години.

Според него най-вероятно е Борисов да откаже на руския президент Владимир Путин построяването на "Белене" или да се стигне до нова отсрочка от 3-4 месеца по настояване на Кремъл.

"Срокът 31 март за взимане на решение за АЕЦ "Белене" е поставен от руския премиер Владимир Путин по време на неговата предизборна кампания. С цел да поддържа мъжкарския си образ той е накарал цялата администрация да работи за постигане на това решение", коментира Костов. С оглед на прогнозата му, че реализацията на проекта е малко вероятна, той заяви, че има вариант Путин "да се откаже от този мъжкарски образ" и да предложи "продължаването на агонията на АЕЦ "Белене" с 3-4 месеца.

Лидерът на ДСБ заяви, че най-добрият вариант е Бойко Борисов да каже "не" на атомната електроцентралата и да се премине към реализирането на проекта от началото на 1990-те години – построяване на паро-газова централа на площадката край Белене.

"Това би било голям успех за ДСБ и "Синята коалиция", които отстояваме неизменно тази позиция през годините. Това би върнало България към пространството на северноатлантическата общност. Едва ли някой може да прогнозира какво ще е реши Борисов", допълни Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?