Трайков за енергийните рокади: Зорлем ще загубим мача

Смените в БЕХ – поредно самопрострелване в решаваща фаза на енергийните проекти

Трайков за енергийните рокади: Зорлем ще загубим мача

"Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача", пише бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник в Twitter.

Коментарът му е по повод обявеното в неделя отстраняване на изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Йордан Георгиев, който бе лично назначение на Трайков и дойде да работи в държавната компания от Австрия. На негово място бе пратен Михаил Андонов, който бе директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) по-малко от година на мястото на отстранения Красимир Първанов, а преди това е бил главен счетоводител на компанията.

Кой ще поеме НЕК засега не е ясно, по неофициална информация на Mediapool ще има временно управляващ и след това ще се проведе конкурс. Смяната на третия от началото на мандата на ГЕРБ шеф на енергийната компания идва в момент, в който се очаква премиерът Бойко Борисов лично да обяви на руския си колега Владимир Путин решението си за строежа на АЕЦ "Белене".

Отделно НЕК провежда преговори с френската банка "БНП-Париба" за отсрочване на изплащането на заема за 250 млн. евро за подготовката на ядрения проект. Падежът за покриване на главницата и лихвите по нея изтича през май и преди време Андонов заяви, че се търсят по-добри условия и отлагане на плащането на непосилната за момента сума за НЕК, който има редица текущи задължения.

БЕХ включва държавните енергийни компании като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица Изток 2", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Мини "Марица Изток". Холдингът управлява проектите за строежа на газопроводите "Южен поток" и "Набуко", както и на АЕЦ "Белене".

Миналата седмица, когато наследи Трайков на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев заяви, че ще има промени сред държавните енергийни дружества, които не му харесва как работят. Кои са те обаче не уточни.

Михаил Андонов каза в понеделник пред БНР, че след като се запознае с работата на ръководствата на дъщерните дружества, ще вземе решение за евентуални смени. Той не можа да се ангажира с конкретно мнение по какъвто и да е въпрос, включително за размествания в ръководството на БЕХ. За АЕЦ "Белене" каза, че решението е на премиера Бойко Борисов.

Когато ГЕРБ пое управлението през 2009 г., Борисов обяви формирания от предходното правителство енергиен холдинг за "паразитна структура", която трябваше да се закрие. Това не се случва вече трета година, но започна да се мисли модел за преструктурирането на БЕХ, какъвто до момента не е обявен.

Междувременно сред дъщерните дружества също имаше поредица от смени, като само в АЕЦ "Козлодуй" на три пъти бе назначаван нов шеф. Промени имаше и на върха в "Булгартрансгаз", а в същото време премиерът обяви като мотив за отстраняването на Трайков това, че нищо в енергетиката не се е променило.

Според Михаил Андонов най-належащите за решаване проблеми в енергийния холдинг са либерализацията на енергийния пазар у нас, създаването на борса за продажба на ток и на балансиращи групи за такава търговия. Енергийната борса се отлага година след година. За кратко време трябва да се завършат газовите връзки със съседните държави, приоритет е и работата по "Южен поток" и "Набуко", посочи още новият шеф на БЕХ. Той изключи възможността да се приватизира АЕЦ "Козлодуй", защото става въпрос за обект от национална сигурност за страната.

Андонов смята за удачно коментираното пускане на дял от БЕХ на борсата. Такова анонсира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков като възможност за осигуряване на средства за погасяване на предстоящите плащания по външния дълг на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?