Трайков: Цената на тока от парогазовите централи е висока

Снимка: БГНЕС

"Здравият разум победи, сега остава да се видят детайлите" - така бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира пред "Дневник" обявеното от премиера решение България да се откаже от проекта за АЕЦ "Белене".

"Аз настоявам за това решение повече от година", каза още Трайков.

Проблемът с газовите централи е, че цената на произведената от тях електроенергия е неконкурентна, посочи Трайков. Ако такъв проект се реализира от България при настоящите цени, по които страната купува природен газ от "Газпром", цената на произведената електроенергия ще е над 130 лв. за мегаватчас. "Поради това всички компании, които досега са проявявали интерес към такъв проект, са искали дългосрочни договори с НЕК, което не сме разрешавали", каза Трайков.

На въпрос защо според него решението се взема точно сега, бившият министър коментира: "Не мога да кажа защо сега, не е неподходящ момент. С изтичането на поредното удължаване на срока (края на март - бел. ред.) и този път сме на кръстопът. Така че това беше логична стъпка."

Решението за прехвърлянето на руския реактор в АЕЦ "Козлодуй" означава, че ще трябва да се актуализира техническият проект, системите за контрол и управление, както и турбината на реактора, обясни бившият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?