Борисов подкани Радев да реализира вижданията си чрез служебния кабинет

Нинова се прехласна от "социалната чувствителност" на новия президент

Снимка: БГНЕС

Както се очакваше, политическите сили се разминаха в оценките си за първата реч, произнесена от Румен Радев в качеството му на президент, положил клетва пред парламента.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, който докато вървеше речта си преглеждаше съобщенията в телефона, е доловил отправените предизвикателства към политиците. Радев има вече шанс със служебното правителство да отчете и обещаната декларация, коментира той пред репортери.

"Една седмица важи за тях и за нас", каза той и добави, че едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, а трето и четвърто е да се направят.

"Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт, тогава ще можем да отчетем и свършеното", заяви Борисов.

Той припомни, че кабинетът в оставка не е номинирал следващия български еврокомисар, нито нов началник на отбраната.

"Искаме да се види ясната разлика между ГЕРБ и БСП, те се държаха дори просташки с Росен Плевнелиев. Днес демонстрирахме европейска култура как се сдава властта, изтъкна още премиерът в оставка. Веруюто на ГЕРБ било "власт се взима и се сдава с морал", каза Борисов.

Оценката му за петгодишния мандат на Росен Плевнелиев е за изключително успешен евроатлантически президент. С няколко реплики той си навлече гнева на една част от обществото, която по принцип не е симпатизант на тази политика и загуби рейтинг, допълни министър-председателят, но подчерта, че Плевнелиев е "недостижим по линията Европа-НАТО в момента за нито един български политик".

Нинова прехласната от социалната чувствителност на Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи речта на Радев като "достойна". По думите ѝ в частта за вътрешната политика той "очерта реалните проблеми пред народа ни, а не пред отделна политическа сила, това, което вълнува хората, и проблемите, пред които са изправени - бедност, здравеопазване, образование, реална икономика".

Тя отбеляза, че в частта за външна политика Радев е показал, че членството в ЕС и НАТО е безспорен избор за България, но трябва да се води балансирана външна политика, която да възстанови и отношенията ни с Русия и на Изток.

Това, което ще се запомни от речта, е социалната чувствителност на президента Радев, каза Нинова.

Тя коментира, че за съжаление депутатите в този тържествен ден показаха, че не са на висотата на момента и не проявиха политическа зрялост и мъдрост.

Нинова напомни отрицателната оценка на БСП за мандата на Росен Плевнелиев, но добави, че в това не бива да се вижда унижение към него персонално. Мандатът на Плевнелиев беше провал за президентската институция, стоим на тази позиция и моля да го приемат като политическа оценка, а не като унижение към личност, отбеляза Нинова.

Карадайъ: Радев показа, че познава проблемите в страната

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ Радев познава проблемите в страната и е в правото си да поставя темите, които стоят пред обществото. Според него възмутените реакции в пленарната зала по време на словото на Радев не съответствали на институцията Народно събрание.

Каракачанов и Симеонов се разминаха в оценките си

Двамата съпредседатели на ПФ – Валери Симеонов и Красимир Кракачанов – се разминаха в оценките си за представянето на Радев.

"Какво иска да каже - че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?", коментира възмутено Валери Симеонов.

"Без единодействие и синхрон между парламент, правителство и президент нито един от проблемите, които всеки един от нас вижда и желае да бъдат решени, няма да бъдат решени", заяви Каракачанов, който даде висока оценка на словото на Радев.

Много коментатори се опитваха да обясняват, че Румен Радев бил антиевропейски и антинатовски настроен, мисля, че това са повече политически спекулации, отколкото реални проблеми, коментира Каракачанов.

Анализатори: Няма изненади, но речта по-приляга за премиер

Анализатори, които коментираха в ефира на националните телевизии церемонията по заклеването на новите президент и вицепрезидент, се обединиха около мнението, че речта на Радев не е неочаквана и изненадваща, въпреки това по-скоро би прилягала на премиер.

"Радев влезе в ролята, в която се очакваше да влезе. Ако можем да синтезираме речта му – тя бе баланс", коментира социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия. И даде примери: "обяви се за мажоритарно гласуване, но призова да да мислим за представителство; намаляване на партийните субсидии, но да мислим за зависимостите, Европейски съюз и НАТО, но да ни се чува силно думата там."

Симеонов смята, че Радев, както преди пет години и президентът Плевнелиев, е казал повече неща, които се очакват от една президентска реч. "Изказването му звучеше по-скоро като премиерско", допълни той. Според социолога, освен "говор по устав", Радев е извадил "няколко неща пред скоба – регионалното развитие, бедността и социалното разслояване и референдума, което означава, че ще се опитва да прави политика с резултатите от допитването."

Според полититолога и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева, най-хубавото в речта на Радев е, че се припокрива с предизборната му кампания и на практика не е изненадала с нищо българските граждани.

Смилов: Радев не спомена нищо за снемане на санкциите срещу Русия

Даниел Смилов коментира пред бТВ, че "дори след тази му реч ние знаем малко за президента Радев": "Тепърва ще научаваме какъв президент ще бъде. Има репери, които се виждат – социалната тема, която бе загатната, макар че не е ясно какво ще прави там."

По думите му по отношение на позицията "спрямо Русия и ЕС – желанието му явно е да покаже, че е проевропейски президент, защото по време на кампанията се беше позиционирал по по-различен начин."

"Това се виждаше още в интервютата, които даде за световните медии – целта им беше да покаже, че ще бъде проевропейски", смята Смилов, според когото доказателство в тази посока е, че пред депутатите Радев не е споменал нищо за санкциите спрямо Москва.

"От поне 15-16 години в българската политика се влиза не с ляво, не с дясно, а срещу всички”, напомни Първан Симеонов, който даде за пример политическата кариера на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.

Според проф. Калин Янакиев пък новият президент "ни притеснява", "защото той ще се обгради от съветници, защитници от средите на т.нар. "контрапротести” през 2013 г.”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?