Борисов пое ролята на посредник между Анкара и Брюксел

"Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза"

Българският премиер Бойко Борисов пое по време на срещите си в Истанбул в петък ролята на посредник в отношенията между Турция и Европейския съюз. Той обеща на своите събеседници да предаде посланията им в Брюксел и призова лидерите на ЕС да спазват поетите към Анкара ангажименти, включително да свалят визите за турските граждани, за да се избегне опасността мигрантска вълна да залее България и Гърция.

"Политиката, особено медийната, е много изгодна в момента, но реалността е такава, където всеки ден се срещат със смъртта. Всеки ден. Поели сме ангажимент (ЕС), гласували сме споразумение (за сваляне на визите). И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", каза Борисов след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм.

"В момента това, което правят колегите (в Турция), е да препятстват нова над два милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов.

Безвизовото пътуване в шенгенското пространство бе едно от ключовите условия на Анкара при подписването на споразумението за реадмисия на нелегалните мигранти през март. ЕС обаче постави на Турция някои изисквания, включително да се променят антитерористичните закони, за да се гарантира спазването на човешките права. Тези изисквания още не са изпълнени, а чистките в Турция, последвали неуспешния опит за преврат, буквално замразиха преговорите по отпадането на визите.

Борисов: Записах си посланията

Посланието на Бинали Йълдъръм към ЕС беше ясно. Той каза: "Нашите европейски приятели трябва да знаят, настъпи времето да разберат, че трябва да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите".

"От жизнено важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим (с Турция). Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Европа пред огромен риск", предупреди турският премиер и допълни, че обяснил подробно това на своя "приятел Бойко".

"Разчитам, че той (Борисов) ще предаде (посланието) на европейските ни партньори. Оставяйки настрана проблемите ни с ЕС, ще направим всичко възможно по силите ни да намалим товара на гърба на България", каза Йълдъръм. Той добави, че съответните учреждения вече работели по тези въпроси и се с надява техните действия да дадат резултат.

В отговор Борисов каза, че си е записал посланията на турския премиер, за да ги предаде на своите колеги в ЕС.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов, който по-късно в петък заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиерите на централноевропейски страни.

Кризата като война

Накрая Борисов започна да говори за бежанската криза като за "война".

"Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летището в София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа", обяви Борисов.

Според него ново сепаративно споразумение между България и Турция за охрана на границата няма да свърши работа за намаляване на риска от мигрантската вълна. Той допълни, че от Турция не са поставени никакви условия към България за решаване на проблемите с мигрантите.

"Ако гарантираме тази с Турция, кой ще ни гарантира гръцката, македонската, сръбската граница? Надявам се реализмът над национализма и популизма да надделее. Надяваме се с ЕС да намерим достатъчно воля да защитим всяка държава", каза Борисов.

"Искам европейско единство и защита на суверенитета на всяка държава, а не да е за сметка на едни. Вярвам, че съвместно ЕС и Турция ще дадат по-голяма сигурност на региона", изясни позицията си българският премиер.

В заключение Бинали Йълдъръм подчерта колко са добри отношенията между Турция и България в рамките на НАТО и регионалното сътрудничество. По думите му нямало проблеми между двете страни, които да не могат да бъдат решени.

Борисов пред Ердоган: С воля ще намерим изход

"Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза", обяви по-късно в петък Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от правителствения пресцентър.

Борисов допълни, че предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна. Той изрази убеждението си, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона.


По думите му Европа трябва да е солидарна, а не всеки да се спасява поединично: "Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“.

В същото време Борисов е благодарил на Ердоган за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността ѝ да намали миграционния натиск към България, но му е казал, че работи за европейското единство.

Отделно премиерът е запознал Ердоган с решението по делото за АЕЦ "Белене", както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени в страната. Ердоган пък изказал благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

Борисов предупреди още преди срещата

Още преди срещата в интервю за "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" Борисов обяви, че Турция е готова да действа, ако визите не бъдат свалени.

"Страхувам се от това, което се случва в Турция. Понастоящем е "модерно" за някои политици да се представят като "смели герои", които с танкове и самолети се включват към войната", казва българският премиер.

"Този, който постянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея", добавя Борисов. "Той (Ердоган) трябва да изпълни заплахата си", смята Борисов. Според него последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални.

Борисов призовава Европейския съюз да помогне на най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. Към момента неговата държава е практически изоставена "сама" да се справя със ситуацията, смята българският премиер.

"Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници", казва Борисов и защитава решението да бъде построена ограда с Турция.

"Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си", казва Борисов.

Министър-председателят: В света няма по-добър политик от Меркел

Още в първия си отговор в интервюто пред "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" Борисов изтъква високите качества на германския канцлер Ангела Меркел.

"През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел", посочва Борисов. По думите му, ако Европа е намерила изход от финансовата и гръцката криза, това се дължи в най-голяма степен на нея. "Аз лично съм научил много от нея", казва българският премиер и в отговор на упреците към канцлера, които бил чувал на европейските срещи на върха.

"Но аз винаги питам: Какъв избор е имала през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция", уточнява Борисов.

"Трябваше обаче всички ние, държавите-членки на ЕС, да можем и да действаме по-бързо. Ние всички имаме разузнавателни служби, и те ни предупреждаваха, какво ще дойде към нас, както и сега предупреждават за онова, което се случва, например, в Северна Африка. Преди една година не трябваше да бъдем по-малко човечни, а да реагираме по-бързо и по-гъвкаво", каза още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?