Борисов предлага товарите от ЕС да влизат в Турция с български камиони (обновена)

Летището край Узунджово става буферен паркинг за тирове от петък

Камионите от Европейския съюз, които пътуват за Турция и Близкия изток през България да бъдат претоварвани на български край Узунджово, за да могат да продължат пътя си. Това съобщи, че ще предложи премиерът Бойко Борисов на колегите си по време на днешния Европейски съвет, който ще се проведе с видеоконфрентна връзка.

Другата опция е те да бъдат натоварвани на влакови композиции, каза Борисов по време на визитата си в бившото военно летище край хасковското село Узунджово.

По негово разпореждане запустялото от години летище експерсно се трансформира в буферен паркинг за хилядите тирове, които са струпани на българо-турската граница.

Причината за опашката от около 50 км на ГКПП "Капитан Андреево" са въведените строги санитарни мерки от турска страна.

Няма забрана за влизане на български тирове в Турция

"Довечера на Европейски съвет ще предложа тировете, идващи от рискови държави, да ги претоварваме на наши тирове, защото за Турция България е сигурна зона и българските тирове да продължават нататък", каза Борисов, докато пътуваше в джипа си към летището.

Предложението на премиера към колегите му от европейските страни е мотивирано от факта, че към момента няма забрана за влизане на български тирове на турска територия.

Турция въведе ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови страни и изисква те да са били под 14 дневна карантина преди да влязат на турска територия.

Тъй като България не може да затвори границите си за товарния превоз, по думите на премиера, на двата гранични пункта с Турция - ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" има километрични опашки от тирове.

В сряда здравният министър Кирил Ананиев първо издаде заповед, че страната ни затваря границите за товарен превоз за 67 страни, но няколко часа по-късно я отмени, защото противоречеше на постигнатата договореност на европейско ниво във вторник.

В момента се търси решение на кризисната ситуация чрез преговори между България и Турция от една страна, и България и ЕС от друга, стана ясно от обясненията на Борисов.

Буферният паркинг край Узунджово ще заработи в петък

До петък запустялото военно летище край Узунджово трябва да стане буферен паркинг за около 3000 камиона, каза Борисов. По думите му идеята е там да се отбиват всички тирове за турската граница. Тези които искат да претоварват стоките на български камиони. Тези, които не желаят да изкарат 14-дневната карантина преди да влязат в Турция.

От паркинга, организирано, тировете ще се придвижват до граничния пункт съпровождани от патрулка на КАТ.

В момента спешно летището се трансформира в паркинг. Около 50 машини - специализирана техника почиства пистата от натрупалия се нанос. Ще бъде поставено осветление и химически тоалетни, ще се изградят и временни места, на които да се продава храна.

Целта е да бъдат създадени санитарно-битови условия за шофьорите, стана ясно от обясненията на Борисов. От няколко дни водачите на тежкотоварни автомобили бедстват на границата и организации им раздаваха храна и вода.

"Ако кризата стане още по тежка, тези хора ще трябва да останат тук. Те трябва да могат да си купят храни и напитки... Не можем да спираме камиони от Румъния и Сърбия. А те трябва да карат и карантина в България преди да влязат в Турция", каза Бойко Борисов.

Бившото военно летище край Узунджово беше закрито през 1998 г. и оттогава пустее. То е с площ над 2.66 млн. кв. м, като върху него има построени 80 сгради, голямата част от които са хангари за самолети. В момента летището се стопанисва от община Хасково.

Площта, която ще се ползва за паркинг е около 150 дка, каза Борисов.

МВР: До ден, два ситуацията ще се нормализира

Вътрешният министър Младен Маринов, който се возеше в джипа на премиера, му обеща до ден, два ситуацията по турските гранични пунктове да се нормализира.

През изминалото денонощие в страната са влезли около 3000 тира. От тях около 1200 са се насочили на изход към Турция. На двата гранични пункта "Капитан Андреево" и "Лесово" за изминалото денонощие са били пропуснати около 1100 тира, сочат данните на граничните ни власти. Предишният ден техният брой е бил около 400.

Обстановката по останалите ни граници

По останалите ни граници обстановката е нормална, сочат данните на МВР към 6 часа в четвъртък сутринта.

На границата със Сърбия на ГКПП "Връшка чука" и ГКПП "Калотина" трафикът на товарни автомобили е нормален.

На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки коли, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Пропускат се само товарни автомобили.

Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

По информация на румънските гранични власти от 25 март 2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили.

Транзитните товарни автомобили, които през територията на България пътуват за Румъния, могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе – Гюргево и ГКПП Видин – Калафат.

На ГКПП Видин трафикът е нормален, а на ГКПП Русе е интензивен на изход за товарни автомобили.

На граничните пунктове Силистра, Дуранкулак и Оряхово трафикът на товарни автомобили е нормален.

За 30 дни от 14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

Трафикът със Северна Македония също е нормален. На ГКПП Гюешево" движението на а товарни автомобили се осъществява безпроблемно.

На влизане в Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки коли, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП "Гюешево".

На излизане от Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП "Гюешево"-ГКПП "Деве баир".

Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Македония в двете посоки. По информация на македонските гранични власти, няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22 до 7 часа.

По информация на гръцките гранични власти, на граничните пунктове за влизане временно ще се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция. Товатрябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език.

Ограничението не се отнася за водачи на камиони. Трафикът на камиони на ГКПП "Кулата" е интензивен и в двете посоки, на ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Илинден" е нормален.

Споделяне

Още от Бизнес