Борисов размаха антинатовска карта: Казват че съм послушко, а козируваха в Брюксел

Съпругата на Радев трябвало да бъде охранявана от НСО, но далеч по-сериозен бил въпросът с черноморската флотилия на НАТО

Борисов размаха антинатовска карта: Казват че съм послушко, а козируваха в Брюксел

Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко, възмути се бившият премиер Бойко Борисов по повод решението на министрите на отбраната на НАТО от миналата седмица за увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения на натовски сили в Черно море.

"Много е деликатна темата, от една страна да не тревожим хората. Всички си спомняте времето, когато отстояхме позицията да няма флотилия в Черно море", каза Борисов в понеделник по време на среща с КНСБ.

"Чакали са ме да падна, за да стане това решение и това се коментира", продължи той.

"Сега вече сме включени, имахме air policing, вече има флотилия, чужди кораби, всичко това е решено преди няколко дни...Сега сме поставени в много деликатна ситуация и вече сме цел, участници сме във всичко това", предупреди той. И припомни позицията си от миналото лято: "Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ".

През юни м.г. той заяви, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция", защото това би довело до военен конфликт, който той нямало да допусне.

Борисов заяви, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция". Според него това би довело до военен конфликт, който той няма да допусне.

На срещата на НАТО миналата седмица бе одобрен пакета от мерки по източната граница на пакта и засилване на присъствието на кораби на Aлианса в Черно море под егидата на морското командване на Aлианса във Великобритания. Служебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че са приети няколко допълнителни мерки, като увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения, повишаване на ситуационната осведоменост и подобряване на координацията в подготовката на постоянните военноморски сили на НАТО при взаимодействието им със силите на останалите съюзници в Черно море.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че инициативата предвижда повече учения с постоянната военноморска група на НАТО и корабите на черноморските държави в НАТО – Румъния, България и Турция. Приетите мерки са съобразени с международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни.

"Ще имаме засилено присъствие в Черно море, но то ще бъде дозирано, ще бъде отбранително и по никакъв начин няма да провокира какъвто и да е конфликт или да ескалира напрежение", допълни Столтенберг по повод възраженията на Русия.

Фран прес цитира представител на НАТО, пожелал анонимност, че на НАТО са му били нужни девет месеца да стигне до решение, отчасти защото България не е искала да изглежда като държава, която провокира Москва.

По време на срещата със синдикалистите Борисов се възмути и от това, че вече три дни тече информация за охраната на първата дама, а не за важните решения за обществото, защото охраната на президента и първата дама е нещо нормално. "Преди 3 дни това, което направиха, искам да коментирате, не ги атакувам, не плаша никого", каза Борисов, но така и не уточни какво точно казва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?