Борисов ще обсъди с Лозан Панов скандалите в съдебната система

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и премиерът Бойко Борисов ще се срещнат в петък, за да обсъдят взаимодействието на трите власти на фона на последните скандали в съдебната система. Срещата е по молба на Панов и ще се проведе в сградата на Министерския съвет.

"Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава", съобщиха от Върховния касационен съд.

Преди два дни Лозан Панов призова президента Румен Радев да сформира "специална комисия, която да разследва случая със станалата публично известна със закъснение среща на главния прокурор с члена на ръководен орган на партия и бизнесмен Георги Гергов и издателя на вестник "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев". Държавният глава отхвърли предложението му, като обяви, че става въпрос за "крамоли", които не са в "дневния ред на България".

През месец май мнозинството на главния прокурор във ВСС отхвърли искането за проверка на ЦУМ-гейт, отправено от Лозан Панов и други петима членове на съвета. Кадровиците на Темида приеха безкритично твърдението на Сотир Цацаров, че той не е извършил нищо нередно, отивайки на частна среща със Сашо Дончев в офиса на бизнесмена Георги Гергов, който по това време и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Мнозинството на Цацаров пусна покрай ушите си факта, че главният прокурор всъщност се е срещал със собственици на фирми, проверявани от прокуратурата. За срещата в ЦУМ Сашо Дончев обяви, че Цацаров се е опитал да му упражни натиск заради критичната редакционна политика на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки. Няколко дни след изказването на Дончев прокуратурата нахлу в енергийния регулатор, обявявайки, че проверката е свързана с "Овергаз" – компанията на Сашо Дончев. Веднага след това бе образувано дело за нарушенията при строителството на автомагистрала "Марица", свързани с бившата фирма на Гергов "Пътища-Пловдив".

Тези факти бяха напомнени от Лозан Панов пред ВСС, а представляващият член на съвета Димитър Узунов (известен като "човека на Бойко във ВСС" от "Яневагейт"-б.р.) отговори, че Панов "няма свян и срам" да стои в залата до главния прокурор. Узунов обобщи, че Панов е "забил нож в гърба на главния прокурор". Той вероятно визираше факта, че мнозинството на Цацаров наложи Лозан Панов за шеф на ВКС, а сега Панов се е обърнал срещу тях.

С това скандалите във ВСС не приключиха. Преди седмица мнозинството на Цацаров във ВСС официално обвини Лозан Панов в оказване на "недопустимо влияние" върху председателите на апелативните съдилища. Причината за това е, че Панов осветли с напълно законни средства опит на част от съдебната номенклатура да окаже влияние върху изборите за новия ВСС.

В началото на април Лозан Панов поиска по спешност протоколи от съдилищата в страната, за да установи дали шефовете им са се опитвали да окажат завоалиран натиск върху съдиите за обединяването около общи кандидатура. Предполага се, че тази кампанията е за въвеждане на т.нар. "регионално представителство в следващия ВСС". Това е формулировка, която не присъства в Закона за съдебната власт.

Идеята зад регионалното представителство е всички съдии от тези райони да се обединят около един техен кандидат за ВСС, за да имат достатъчно гласове за избиране на своя представител във ВСС. Подозрението е, че този кандидат е одобрен или дори спуснат от ръководството на апелативния съд, включително съгласуван неформално със сегашното мнозинство в съвета.

Накрая Лозан Панов изпрати и писмо до президента Румен Радев с искане да се сформира комисия за проверка на ЦУМ-гейт. Държавният глава отказа, а отговорът на Цацаров бе директна заплаха за иницииране на процедура по отстраняването на Панов. Главният прокурор обвини шефа на ВКС в "неетично" поведение, а това е едно от конституционните основания за отстраняването на магистрат.

Споделяне

Още от България