ВСС обслужи Цацаров и отказа проверка на ЦУМ-гейт

Ясен Тодоров и Сотир Цацаров, сн: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров показа, че не желае да отговаря на въпроси за ЦУМгейт и бетонното му мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) му осигури недосегаемост, отказвайки проверка на аферата. Общо 17 членове на съвета гласуваха срещу започването на проверка. "За" бяха само шестимата, които се опитаха да повдигнат темата в т. нар. правителство на съдебната власт.

Така ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху ЦУМгейт бе спуснато пълно затъмнение, а нежеланието на Цацаров да говори за срещата бе очевидно.

По ирония в края на дебата ВСС "отклони" без гласуване и предложението на Калин Калпакчиев, да се гласува че Цацаров не е нарушил Етичния кодекс на магистратите със срещата в ЦУМ. Така съдебните кадровици влязоха в парадокса да твърдят, че няма нищо нередно в ЦУМгейт, но да не гласуват предложение в този смисъл

И докато всичко това бе очаквано предвид съотношението на силите във ВСС, то дебатът бе меко казано смущаващ.

Не съм виновен, но не ми се говори

Разговорът бе открит от Калин Калпакчиев, който представи предложението за проверка с аргумента, че случаят трябва да се провери заради наличните съмнения за корупционно поведение. Той напомни твърдения на Сашо Дончев за натиска от страна на Цацаров и факта, че Гергов е високопоставен политик.

След това главният прокурор Сотир Цацаров взе думата и потвърди, че е присъствал на срещата. Той обясни, че не ставало дума за "тайна среща" в центъра на София, както и че никого не е заплашвал. Цацаров реши да се придържа към опорните точки, изразени вече от Гергов, Бойко Борисов и медиите на Делян Пеевски, че става дума за "сценарий". Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е сред шестимата членове на ВСС, поискали проверка на казуса, бе определен от главния прокурор като "изпълнител" на този "сценарий".

Вероятно неволно, Цацаров причисли и себе си към групата на изпълнителните, заявявайки, че "на тази маса (във ВСС – б.р.) сценаристи няма, а само хора, на които са възложени определени сценарии".

Той даде да се разбере, че няма нужда ВСС да проверява какво точно се е случило в ЦУМ.

Както е известно, Сашо Дончев обяви, че срещата е била организирана от Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ по инициатива на Цацаров. По време на разговора главният прокурор отправил заплахи към Дончев във връзка с редакционната политика на издавания от него вестник "Сега". Главният прокурор после обяви, че не той, а Дончев е инициатор на срещата, на която поискал Цацаров да окаже натиск във връзка с проверка, засягаща "Овергаз". Двете тези очевидно няма да бъдат подложени на безпристрастна проверка, включително дали Сашо Дончев е бил подслушван.

"На първо място по отношение на никого не е упражняван натиск и заплахи. Не съм упражнил никакво влияние върху наблюдаващи прокурори при проверка на документи на "Овергаз". Напротив, отказал съм да упражня такава намеса", декларира Цацаров.

"Лицата (в ЦУМ-гейт) не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Който твърди това, то поддържа тезата от злонамереност или от неосведоменост. Тези лица не са адвокати или страни по дела. Не съм ходил на тайна среща в центъра на София. Няма от какво да се срамувам, бих се срамувал, ако някои разследвания не бяха отишли в посоката, в която отидоха, защото става дума за големи интереси. Не съм нарушил закона и служебните си задължения. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи аз не желая да коментирам. На тази маса сценаристи няма, а само хора, на които са възложени определени сценарии. Изпълнителите се сменят, но сценаристите остават същите", каза Сотир Цацаров.

Шефът на ВКС Лозан Панов заяви, че не приема опита на главния прокурор да приключи темата с твърдението, че не вижда нищо нередно в срещата. Той обясни, че има много въпроси, очакващи отговор: „Била ли е срещата в ЦУМ? Вие знаете ли, че Георги Гергов е член на политическа партия? Срещата била ли е по време на избори? Кога точно е била срещата? Кой е бил инициатор?“.

Сотир Цацаров заяви, че няма да отговаря на въпросите на Панов, защото не е длъжен.

"Едва ли точно на вас дължа обяснение, не съм направил нищо срамно. Срещата категорично не е провеждана по времето на изборите. Г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате", отговори той.

Както обяви Сашо Дончев по-рано, срещата е проведена на 21 март, в последните дни преди парламентарните избори на 26 март. Гергов не е оспорил тази дата.

Лозан Панов не се отказа от въпросите, прекъсна Цацаров и пак го попита кога е била срещата. Вместо да отговори, главният прокурор реши да атакува Панов за отношението му към настоящия състав на ВСС.

"Моля, овладейте си нервите и се дръжте възпитано. Вие не сте човек, който да ме разпитва. Вие казахте, че този ВСС не трябва да се възпроизведе. Явно този ВСС не би трябвало да се възпроизведете, за да не се възпроизведе моят избор. Но тази ваша формула означава, че този съвет не трябва да възпроизведе, за да не възпроизведе и вашия избор. Никога не съм отричал, че съм отишъл на срещата, но това не е било тайна среща в центъра на София, защото аз на тайни срещи не ходя. Няма да влизам в този непочтен сценарий. Вие (Лозан Панов) не сте сценарист, вие сте от изпълнителните. Каквито и въпроси да ми задавате, не смятам, че е достойно да отговарям точно на вас", каза Цацаров.

Георги Колев: Не чувам аргументи

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев защити главния прокурор и каза, че не е чул никакви аргументи за проверка.

"Това е продължение на една политическа интрига, която се поднася отново в съвета. Медийният скандал е изцяло дирижиран. Какво е точно укоримото в провеждането на тази среща? Кой от участниците в този разговор има съмнителна репутация? Защо една политическа интрига се внася отново във ВСС? Цели се дестабилизация, за да се създаде впечатление във външния наблюдател, че вие сте с чисти ръце и ще разрешите проблемите. Единственото адекватно решение е "не намира основание за проверка на изложението от вносителите предложения", каза Колев.

Лозан Панов му отговори, че в залата отново се споменава думата "политика", а всъщност тя засяга основно Цацаров.

"Ако не разберем датата на срещата, дали тя е била по време на изборите, как ще разберем дали наистина политиката няма нищо общо с това. Ясно е, че е пито кафе, ясно е, че са се срещали. Неясни са причините, които са довели до тази среща. Отговорите може да ги дадат само участниците. В прокуратурата ли е била срещата, в ЦУМ ли е била, къде е била? Не приемам тезата на г-н Цацаров: "Няма да давам обяснение, няма нищо нередно". Определено смятам, че дължите още отговори, г-н Цацаров", каза Панов.

Той се обърна лично към Георги Колев и го попита откога задаването на въпрос на главния прокурор представлява дестабилизиране на държавата. Междувременно Румен Боев обясни, че нищо особено не е станало на тази среща, всичко било ясно и няма нужда да се проверява. Боев каза, че главният прокурор може да се среща с бизнесмени и повдигането на този въпрос само отклонява вниманието от по-важни неща.

"Значи това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо. Значи всеки един прокурор в обедната си почивка може да прави каквото си поиска и да се среща с когото си поиска, без на никого да му се търси сметка. Ако Жоро и Сашо могат да се срещат с когото си поискат, защото са бизнесмени, то за главния прокурор има стандарти на поведение. Г-н (Георги) Колев, напротив, има проблем. Никой от нас вносителите (на предложението за проверка) не е хванал под ръка главния прокурор и го завел в ЦУМ. Той сам е отишъл там по своя воля. Приликата с Яневагейт е ясна. Тогава пак не се получиха отговори. Нещата се заметоха под килима. Тази активност на прокуратура, която се сравнява с румънския модел (от Бойко Борисов – бер. ред.), идва постфактум. След срещата и след като тя стана медиен факт. Ако не беше станала известена, можеше ли тези дела (за КЕВР и магистрала "Марица") да не се случат?", попита Панов.

Той допълни, че с решението си сега ВСС ще създаде стандарти. Панов каза, че явно всеки прокурор ще може да се среща, с който си иска, ако главният прокурор може да се среща с "червени олигарси или какви ли не".

Избухването на Димитър Узунов

Въпросите на Лозан Панов към Сотир Цацаров провокираха представляващия ВСС Димитър Узунов да направи едно от най-силните изказвания в кариерата си. Той обяви, че целта на всички тези въпроси е да се дискредитира главният прокурор и обясни на Панов колко трябва да му е благодарен за избора му за председател на ВКС. Като му напомни, че по времето на избора Панов е бил блъснат от автомобил на пешеходна пътека,

"Носих на гръб Лозан Панов от болницата до ВСС", каза Узунов, но после добави колко се срамува от него. "Вие сте един изпълнител. Ако се преместите в Холивуд и Роберт Де Ниро ще ви носи чантата. Нож в гърба му забихте на Цацаров. Нямате свян и срам да стоите до него. Не искам да стана проводник на един тесен олигархичен кръг. Ще гласувам против предложението. Не желая да подлагаме главния прокурор на това унижение, нека да прекратим този дебат", каза Узунов. И накрая попита дали групата "Арго" е обсъждала издигането на Панов за президент.

Лозан Панов му отговори, че ако г-н Цацаров не е отишъл сам в ЦУМ, никой нямаше да му вгорчава живота. "Ако той сега не отговаря на въпросите и продължи да стои в това положение, ние не носим отговорност за това. Агнешките главички, Аргогейт, това е отклоняване от основна тема, която тресе държавата от една седмица", каза Панов и иронично си пожела най-накрая да я "стабилизираме тази държава и да не задаваме въпроси на главния прокурор". Той обяви, че Оскар-ът трябва да отиде при Димитър Узунов за "спасяването на редник Райън" (има предвид Цацаров).

Ясен Тодоров се включи в дебата, за да обясни, че "някой иска да руши държавността, а ВСС не трябва да го допуска“, проверявайки главния прокурор.

След това дебатът рязко премина в обсъждане на жената на Лозан Панов, която е български журналист в немскоезично издание. Докато Сотир Цацаров обясняваше, че никога не би си позволил да напада съпругата на Панов, защото знае колко лошо е това, Димитър Узунов започна с директните обиди. Той вметна, че си мислил, че жената на Панов се казва "черен лебед". Жената на Панов се казва Елисавета Панова. Накрая Узунов се наложи да се извинява, след като Цацаров го скастри. След това малко прекъсване за обиди продължи главният прокурор, който се беше засегнал на „редник“.

"Г-н Панов, за първи път се видяхме в компанията на Георги Колев. Той ме доведе при вас. В болничната стая. Тогава ви помолих за коректност (за да гласувам за избора ви за председател на ВКС). Нищо друго не съм искал. Искам да ви уверя, че не съм редник. Объркал сте се. Мога да издържа много неща. Ще ги издържа. Не съм редник Райън. Ако вие се виждате в тази роля, това е друг въпрос", каза му Цацаров, но пак не отговори на въпроси за ЦУМгейт.

След тези уверения дебатът започна да прегаря. Димитър Узунов даде петминутна почивка, а след нея мнозинството отхвърли предложението за проверка на скандала.

Кървави глави пред ВСС

Заседанието на ВСС свърши по този забележителен начин, но започна буквално зловещо. Пред сградата на съвета от четвъртък сутринта се бяха наредили десетина високи здрави момчета с маски на лицата, които държаха в ръцете си кървави агнешки главички. Това бе откровена заплаха към шестимата членове на ВСС, които си позволиха да внесат предложението за проверка на Сотир Цацаров.

Преди три години в същата заплашителна стилистика една сутрин района около ВСС осъмна с разлепените некролози на още живия тогава Камен Ситнилски, който бе опозиция на Цацаров в съвета. По-късно Ситнилски бе незаконно отстранен от ВСС, а през април 2016 г. почина внезапно и не успя да дочака съдебното решение срещу отстраняването си.

Споделяне

Още по темата

Още от България